Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Deep Purple u srpnju dolazi u Zadar

04.02.2014. 23:00
Deep Purple u srpnju dolazi u Zadar


Nakon Santane, Lennyja Kravitza, Seala i drugih poznatih svjetskih izvođača, Zadar će ovog ljeta ugostiti i kultni rock bend Deep Purple.
Deep Purple će na parkingu u Jazinama nastupiti 15. srpnja, a na pozornici će se te večeri naći i Gibonni. Karte će se moći nabaviti preko sustava Eventim, i to po nižim cijenama do 8. ožujka. Sve ostale informacije doznat će se na novinskoj konferenciji zakazanoj za dva tjedna, doznajemo iz Turističke zajednice Grada Zadra.
Priča o hard rock skupini Deep Purple započela je 1967. godine, kada je Chris Curtis, član skupine Searchers, u namjeri da oformi novi bend, zamolio londonskog biznismena Tonyja Edwardsa da mu bude menadžer. Edwards je, zajedno sa svojim partnerima, Johnom Colletom i Ronom Hireom, vlasnicima HEC Enterprisesa, pristao pomoći te je osigurao muzičku opremu.
Deep Purple dobio je ime po pjesmi Petera de Rosea, inače omiljenoj pjesmi bake nekadašenjeg gitarista Ritchieja Blackmorea. Deep Purple jedan je od najutjecajnijh rock bendova sedamdesetih, a gitarist benda Ritchie Blackmore jedan od najboljih gitarista svijeta, poznat po svojim zvučnim riffovima.
Tijekom godina su izmijenili tri pjevača i tri basista, ali su bubnjar Ian Paice, klavijaturist Jon Lord i gitarist Ritchie Blackmore uglavnom uvijek bili tu. Prvi pjevač je bio Rod Evans, poznat po pjesmama Hush i obradi Hendrixovog Hey Joea na prvom albumu Shades of Deep Purple. 1969. godine u bend su došli Ian Gillan i Roger Glover, a za vrijeme njih Deep Purple je doživio potpuni procvat. 1973. godine Roger Glover i Ian Gillan odlaze, a u bend dolaze David Coverdale i Glenn Hughes. 1975. godine Ritchie Blackmore također odlazi i osniva Rainbow. Kada se mislilo da će se bend razići David Coverdale je našao gitarista Tommyja Bolina koji je zamijenio Ritchieja Blackmorea, ali se Deep Purple razišao 1976. godine. Nakon što je Ritchie Blackmore završio s Rainbowom, 1984. godine, ponovno je okupio Deep Purple. Deep Purple i dan danas je tu, pa ćemo njihove hitove Child in time, Smoke on the water, Burn i Soldier of fortune imati prilike poslušati uživo u Jazinama.