Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Opačić: Okočana kontrola zadarskog Centra za socijalnu skrb

04.02.2014. 23:00
Opačić: Okočana kontrola zadarskog Centra za socijalnu skrb


Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, koja je u nedjelju boravila u Zadru u sklopu obilaska stranačkih kolega s kojima je razgovarala o onome što su napravili u dvije godine mandata, te o planu rada za naredne dvije godine, za Zadarski list se osvrnula i na probleme iz resora socijalne skrbi koji vodi u Vladi RH.
– Sustav socijalne skrbi dosta je zapušten zato što se nitko sve ove godine nije konkretno bavio s njim. Nije bio spojen sa radnim, mirovinskim, zdravstvenim sustavima, odnosno s velikim sustavima koji su socijalnom sustavu uvijek bili jako bitni. Mi smo se sada po prvi put počeli ozbiljno baviti s tim sustavom – kazala je Opačić, osvrnuvši se i na loše stanje u zadarskom Centru za socijalnu skrb.
Tamo problemi egzistiraju već godinama, a zadarska javnost zasigurno pamti suđenje koje se vodilo protiv nekadašnjeg ravnatelja Tomislava Josipa Biloglava. On je 2010. godine na Županijskom sudu u Zadru bio osuđen na četiri godine zatvora jer je krivotvoreći isprave sebi priskrbio gotovo pola milijuna kuna. Naslijedio ga je Tomislav Orović za čijeg se mandata dogodio “slučaj Nikpalj”. Iako pod skrbi djelatnika Centra za socijalnu skrb Zadar 45-godišnji Nenad Nikpalj mrtav je ležao u potleušici u centru Zadar oko dvije godine, a kraj njegova mumificiranog tijela “normalno” su živjeli njegava tada 84-godišnja majka i dvije godine mlađi brat. Mrtav čovjek dvije je godine dobivao naknadu u iznosu od 500 kuna mjesečno.
Orović je istovremeno s rasplamsavanjem te afere otišao u mirovinu, a na njegvo mjesto imenovana je Danijela Jadrijev. No ni Jadrijev se nije dugo zadržala jer se uskoro saznalo za novu aferu na gračačkom području. Tamo je majka podvodila kćeri od kojih je jedna bila maloljetna. Aktualna ravnateljica Sanja Paleka zatekla je brojne probleme, ali očito se niti ona nije baš najbolje uklopila. Početkom ove godine, odnosno 3. siječnja, pozvana je policija kako bi uvela red jer se Paleka posvađala s djelatnicom u računovodstvu. Nakon verbalne prepirke, računovtkinja je, kako stoji u policijskom zapisniku, svojoj nadeđenoj istresla sadržaj pepeljare na glavu.
Milenka Opačić upoznata je sa teškom situacijom u zadarskom centru, a potvrdila nam je i kako je tamo nedavno bila inspekcija.
– U zadarskom Centru je bila inspekcija zato što je bilo jako puno pritužbi korisnika, ali i djelatnika unutar Centra za socijalnu skrb Zadar. Vidjet ćemo što je inspekcija našla, vidjet ćemo što su djelatnici sami u anketi koja im je data na ispunjavanje rekli o tome, a onda ćemo mi, naravno zajedno s Upravnim vijećem, vidjeti što ćemo napraviti. Zadarski Centar za socijalnu skrb radi na jednom vrlo osjetljivom i teškom području. Cijelo ovo zaleđe je praktički pod ovim Centrom, a problema je puno – kaže Opačić te zaključuje kako će sa svoje strane nastojati pomoći u rješavanju problema u zadarskom centru što je više moguće. Prije nego inspekcija dade svoje mišljenje, Opačić nije željela komentirati mogućnost smjene ravnateljice Sanje Paleke.