Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Plodovima zemlje i mora povelja “Pavle Bakarić”

04.02.2014. 23:00
Plodovima zemlje i mora povelja “Pavle Bakarić”


Tjedni prilog Zadarskog lista “Plodovi zemlje i mora” dobitnik je godišnje nagrade Međunarodne manifestacije maslinara Mediterana, povelje “Pavle Bakarić”, koja se dodjeljuje za zasluge u izdavaštvu.
– Ovo je priznanje ponajprije našim suradnicima i čitateljima, kojih je svakim danom sve više. Dr. Pavle Bakarić je bio veliki entuzijast, zaljubljenik u maslinarstvo. Volio je ljude, struku i uvijek bio spreman pomagati, kaže urednik priloga Nedjeljko Jusup, podsjetivši kako su “Plodovi” pokrenuti prije 10 godina s ciljem povezivanja znanosti, struke i prakse, ribara i težaka.
Plodovi zemlje i mora specijalizirani su prilog za poljodjelstvo, ribarstvo i okoliš koji izlazi svakog četvrtka. Svojim prilozima njegovi suradnici promoviraju regionalno i nacionalno ribarstvo i poljodjelstvo, posebice maslinarstvo. S pokretanjem priloga “poklopila” se i maslinarska renesansa Zadarske županije, pa je broj maslina do danas narastao na više od 800.000 stabala. Iz Plodova zemlje i mora proizašle su i četiri zapažene knjige – “Hrvatski misir” i “Dragulji hrvatskog Misira” autora prof. dr. sci. Ante Kolege Bage, “Libar okorjelog agronoma” magistra Marijana Tomca (prošle godine okićen naslovom Viteza hrvatskog maslinarstva na istoj manifestaciji), te “Pisma sinu Ivanu” Jure Zekanovića.
Godišnje nagrade za doprinos u hrvatskom maslinarstvu sa zadarskog područja uz Zadarski list dobili su još i Ivica Vlatković (Vitez maslinarskog prijateljstva, za doprinos u zbližavanju hrvatskih maslinara), udruga maslinara Orkula – Biograd (povelja Velika zlatna maslina, za unapređenje hrvatskog maslinarstva), Ivica Kostović (povelja Dobroslav Elezović, za unapređenje stručnog rada u masliniku), Vjera Biloglav i Josip Grgurica (povelja dr. Aleksandar Vlašić, za stručni rad na uzgoju maslina), Oleum Dalmatia d.o.o. vlasnika Dragutina Pjelika i Željka Vrsaljka (povelja dr. Branko Škarica, za stručni doprinos u proizvodnji kvalitete maslinovog ulja), te prof. dr. sc. Ante Uglešić (povelja Stjepan Bulić, za znanstveni rad na utvrđivanju povijesnih činjenica u maslinarstvu).
Povelja Viteza hrvatskog maslinarstva dodijelit će se rovinjskom stručnjaku dr. sc. Željku Prgometu.
Na tradicionalnoj manifestaciji u Splitu nagradu će laureatima 22. veljače dodijeliti hrvatski predsjednik Ivo Josipović.