Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Što naše tijelo otkriva o nama?

04.02.2014. 23:00
Što naše tijelo otkriva o nama?


Svega tri sekunde potrebne su da o nekoj osobi doznate sve što želite znati, kaže Ivan Galošević, komunikacijski stručnjak koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri obučavao brojne profile ljudi. Njegove vještine upoznali su i Zadrani, a “kroz ruke” su mu prolazili svi – od direktora, nastavnika, pa do psihoterapeuta, ali i svi oni koji tu vještinu žele razviti iz znatiželje.
– Jedna do tri sekunde su sasvim dovoljne da doznate o toj osobi sve što vas zanima. Naime, mi imamo kognitivno-bihevioralni centar gdje se sve što je u našoj glavi manifestira na našem tijelu. No, isto tako i obrnuto – sve što je u našem tijelu se manifestira i u našoj glavi. To znači da, ako se držimo pognuto, automatski ćemo se tako i osjećati. Ako se se ispravimo, promijenimo boju glasa i sve što ide s tim, automatski ćemo se i osjećati bolje, govori Galošević.
Pročitajte varalicu na kilometre
Vještine vođenja zahtjevaju više od samog vođenja. Ponekad nijanse odlučuju o uspjehu neke odluke.
Mogu li se primijetiti i neke druge stvari, poput pozadinskog života neke osobe?
– Apsolutno, odgovara Galošević.
 Malo je teže vidjeti, primjerice, majčinstvo, jer osoba ne mora biti majka ili otac, no može biti u toj ulozi, pojašnjava. S druge strane može se primijetiti je li netko zaljubljen ili ne, sretan ili nesretan. Dovoljno je pričati s nekim i pratiti ga te iz toga saznati što on/ona voli, a što ne. Iz nesvjesnih mikropokreta puno se toga vidi, kazuje Galošević, ističući i to kako se iz svega nekoliko pogleda može zaključiti je li netko na rukovodećoj poziciji ili je pak varalica.
– Pokušava li vas osoba prevariti ili ne, to se vidi na kilometre. Može se vidjeti čak i u kojim okolnostima će vas prevariti. Ako ju povrijedite, onda hoće, ako se hvatate na njegovu čast i obitelj, onda možda neće i tako dalje. Te nijanse su jako bitne u poslovnom svijetu i često ljudi dolaze samo zbog toga kako bi mogli prosperirati sa svojom tvrtkom i poslom.
Zbog toga mu se javlja puno malih i srednjih poduzetnika, a vježba razotkriva i one naumješnije:
Ivo Sanader izuzetno je dobar govornik
– Tjedan do dva je potrebno obratiti pažnju na ljude koji se nalaze oko nas da biste već mogli osjetiti. U komunikaciji osim što radimo onaj svjesni dio, radimo i nesvjesni, intuiciju. I kada se poklopi da vam je nešto sumnjivo, da vam intuicija govori da nešto ne valja, gotovo sigurno je da je tako.
Ukoliko se s vježbom može otkriti namjera, može li se i sakriti, pitamo. Do jedne mjere da, odgovara Galošević.
– Vi se možete kontrolirati, no ovisi u kojim segmentima. U kontroliranju ćete maksimalno izdržati nekih dvadeset sekundi, ovisno od osobe do osobe. Nakon toga se gubite. Jer, naš nesvjesni um ne zna lagati i koliko god da netko trenira dogode se trenuci gdje se može vidjeti naznaka. Jer, svjesno ne može cijelo vrijeme kontrolirati nesvjesno koje je puno veće.
Među izuzetno dobre govornike navodi Ivu Sanadera za kojeg kaže kako ima dosta dobru kontrolu, kako verbalnu tako i neverbalnu.