Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zakon kontra bodula

04.02.2014. 23:00


Liti se boduli rano dižu, oko 3. U 4 već dižu mriže ili vrše. U 5 ih stiraju.
U 6 muzu ovce, beru smokve. Do 10 suše smokve, vrcaju med, suše i mariniraju ribu.
Zimi se dohranjuju pčele i ovce, kopa trsje i siču drva.
U jesen se prepeljavaju ovce na gorsku pašu, sije žito, sočivo i repa, pravi vino, vrca med.
U proljeće se skrbi o pčelinjim rojevima, dopeljaju ovce na livade, žanje žito i sočivo, rade se sir i skuta.
U svim sezonama riba se hvata mrižama, ostima, vršama i udicama.
Novi zakon o ribarstvu praktički bi dokinuo ovu tisućljetnu idiličnu sliku pučanstva, žitelja na hrvatskim otocima ograničenjem s namjerom ukidanja tzv. malog ribolova.
Idila prestaje u trenutku kada takvo obiteljsko poljodjelsko gospodarstvo gubi trajnu vezu s polovicom svoga tla, svoje njive, kada biva odsječeno od mora, prikraćeno za život koji živi ne od jučer, nego odvajkada.
Kako se ne bi dovodilo u pitanje otočno obiteljsko poljodjelsko gospodarstvo i obitelji s nedostatnim prihodima, valja im i nadalje osigurati nesmetan pristup morskom bogatstvu koje su naslijedili od predaka.
Svugdje su u Europi takve krhke ljudske zajednice zaštićene. Primjerice, u lovnim šumskim područjima za pripadnike rubnih šumskih zajednica i u slatkovodnom ribarstvu, oko udaljenih jezera i rijeka.
Na taj način EU pridonosi opstanku pučanstva u teškim uvjetima, odnosno boljem rasporedu pučanstva u prostoru. U našem slučaju najvažnije je očuvanje načina života i tisućljetne hrvatske kulture i identiteta.
Siguran sam da će EU odbaciti pokušaj ograničavanja ribolova domaćem pučanstvu, što bi značilo ukidanje prava održavanja života na otocima.
Vaš Bage