Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Igokea se nudila, Zadrani propustili

04.02.2017. 23:00
Igokea se nudila, Zadrani propustili


Kao i nakon svake utakmice Zadra, tako su i nakon dvoboja u Aleksandrovcu, društvene mreže “brujale” u toj utakmici. I glavno pitanje koje se postavilo bilo je: Jeli Jakov Vladović napravio prekršaj 0.6 sekundi prije kraja ili nije?
Činjenica 1: Vladović nije bio u skroz čistoj situaciji, nakon preuzimanje ruke nisu bile u potpuno “zakonito” postavljene, već se dogodilo lagano držanje Blaža Mahkoviča.
Činjenica 2: Prekršaj koji je u toj situaciji suđen, rijetko koji sudac bi sudio. Pogotovo jer je rezultat bio egal, a u takvim situacijama događaju se mnogi kontakti i večina sudaca ne bi sudila ništa, osim ako baš nešto nije preočito. A prekršaj Vladovića nije baš bio toliko očit.
Prekršaj ili ne…
Što se zapravo dogodilo? Zadrani su u drugom dijelu zaigrali dobro, konkretno, trener Aramis Naglić pronašao je obrambenu petorku koja se vratila u igru, a Igokea je izgledala jako loše. Domaćin je imao prednost tijekom cijele utakmice, ali 0:6 sekundi prije kraja Brzoja je nevjerojatnim “floaterom” pogodio za izjednačenje, i, činilo se, produžetak. Domaći trener je tada pozvao minutu odmora i nacrtao akciju za spomenutog Mahkovića, kojeg je, tako kažu suci, faulirao Vladović. Igrač Igokee pogodio je jedno slobodno bacanje, a s istekom vremena za pobjedu je s centra promašio Maj Kovačević.
A Zadar nije bio dobar u početku utakmice. Ponovno je obrana, kako individualna, tako i kolektivna bila najveći problem. Igokea je već nakon prve četvrtine zabila 24 koša i činilo se da su košarkaši Zadra na dobrom putu da ponovno prime 100 koševa. S druge strane, Naglićevi igrači nedostatak obrambene efikasnosti djelomično nadoknađuju dobrim napadačkim rolama, što ih i drži na relativno malom zaostatku.
Već druga četvrtina je znatno drukčija. Obje momčadi pokušavaju pojačati intenzitet u obrani, ali obje momčadi imaju velikih problema s izgubljenim loptama pa se ne gleda previše kvalitetna košarka, no i u takvom omjeru snaga, Igokea je efikasnije i mirno gradi prednost koja u nekoliko navrata postaje i dvoznamenkasta. Naglić dosta rotira i uspjeva sačuvati svježinu, ali na momente i gubi ritam, jer se očito igrači još nisu naviknuli na činjenicu da se toliko mijenjaju.
Treću četvrtinu ponovno Zadrani otvaraju katastrofalno u defanzivi, a Igokea to koristi i tricom Robinsona u 24. minuti vodi 52:40 i ima priliku da potpuno potopi nade Zadra u ovoj utakmici. Gosti nikako ne mogu zaustaviti kretanje lopte Igokee, loše rotiraju, ali isto tako Zadar u napadu i dalje ima “potez” koji ih uvijek vraća. U 27. minuti Naglić Vladovića vadi i umjesto njega u igru ubacuje Mazalina, uz kojeg su na terenu još Brzoja, Kovačević, Barać i Marinković. I to mu donosi ploda. Ta petorka po prvi puta u utakmici radi konkretne stvari u obrani, stvara pritisak na vanjsku liniju domaćeg sastava i stvara pomutnju u redovima sastava iz Aleksandrovca. Brzoja i Kovačević pogađaju trice, a Marinković dvicu i do kraja treće dionice prednost je smanjena na samo -4 (59:55).
Petorka bez “playa”
Ušao je u igru i Krajina umjesto Marinkovića, koji pogađa nekoliko važnih šuteva i Zadar je potpuno u igri. Cijela četvrta četvrtina igra se koš na koš, ali Zadrani nikako ne uspijevaju napraviti onaj konačan pomak. Pet minuta prije kraja vraća se Vladović, jer Naglić osjeća da ne može kraj utakmice odigrati bez prvog “playa”, a minutu kasnije Zadrani dolaze na samo koš zaostatka i imaju pet (!!!) prilika da dođu u vodstvo. Na žalost niti jednu ne koriste, što Igokea kažnjava i 40 sekundi prije kraja dolazi na +3. Ipak, Barać tada pogađa samo jedno slobodno bacanje, a s druge strane Albijanić promašuje oba, nakon čega se dogodila opisana situacija, odnosno koš Brzoje, prekršaj Vladovića i pogođeno slobodno bacanje Mahkovića.
Suđenje nema smisla komentirati. Moglo bi se okarakterizirati kao domaćinsko, ali istini za volju i Zadar je na Višnjiku često imao u ABA ligi domaćinsko suđenje i to se valjda treba prihvatiti kao “nešto normalno”. Prekršaj na kraju je priča za sebe, ali isto tako Zadar je imao priliku napraviti potpuni preokret i svaki puta se dogodila loša napadačka odluka ili izgubljena lopta. Naglić je dobro vodio utakmicu, nije imao na raspolaganju Ramljaka koji ima od utakmice s Krkom problema s leđima, a svejedno je imao popriličnu gužvu na vanjskim pozicijama. Na kraju je s petorkom bez Vladovića i Bašića napravio najbolje stvari, ali nije bilo dovoljno mirnoće u završnici da se ostvari pobjeda. Veliki problem Zadru su ponovnu predstavljala i slobodna bacanja. Momčad s Višnjika ih je promašila čak devet, odnosno promašila je više slobodnih bacanja nego što je promašila šuteva za tri poena (sedam).
Marinković s 15 i Barać s 14 koševa bili su najuspješniji u redovima Zadra. Vrlo dobru utakmicu odigrao je i Kovačević, koji je susret završio s deset koševa, dok je ponovno malo igrao Lovre Bašić (pet minuta, tri poena), a stranci Franke i Georgiev su zajedno odigrali 21 minutu, a od toga je četiri koša zabio Georgiev.


 IGOKEA – ZADAR 78:77


(24:19, 18:15, 17:22, 19:21)
IGOKEA: Pašajlić 8 (1-1), Mićović 19 (0-2), Talić, Šibalić 3, Robinson 18 (3-4), Pešaković, Milošević 15 (1-1), Albijanić 4 (0-2), Radivojević 5 (1-1), Mahković 6 (4-5), Rikić.
ZADAR: Franke, Bašić 3, Vladović 7 (0-1), Vraneš, Jelenković, Krajina 9 (3-3), Georgiev 4, Brzoja 8 (1-1), Marinković 15 (1-5), Barać 14 (7-10), Kovačević 10 (1-2), Mazalin 7. Trener: Aramis Naglić
Šut za dva: Igokea 22-38 (58%), Zadar 20-36 (57%)
Šut za tri: Igokea 8-25 (32%), Zadar 8-15 (53%)
Slobodna bacanja: Igokea 10-18 (56%), Zadar 13-22 (59%)
Skokovi: Igokea 27 (18+9), Zadar 29 (24+5)