Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zakon se u strankama ne poštuje jednako

Autor: Marija Knežević

04.03.2010. 23:00
Zakon se u strankama ne poštuje jednako

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Saboru HNS ima 40% zastupnica, SDP 32,73%, HDZ 21,22% i HSS 16,67%, dok druge stranke zastupnica uopće nemaju, kazala je Polić, dodajući da je u HNS-u 35% žena


Zadarski haenesovci i ove su godine unaprijed podsjetili na Dan žena i najavili ga na konferenciji za medije.
– Naša stranka propagira jednaka prava za sve ljude bez obzira na njihovu boju kože, vjeroispovijest ili spol, kazao je Denis Barić, predsjednik podružnice, i riječ prepustio kolegici Mirni Polić, predsjednici ženske inicijative HNS-a Zadarske županije.
Ona je u nadahnutom govoru između ostalog naglasila da žene čine 51% svjetske populacije, a raspolažu sa samo 1% svjetskog bogatstva i zarađuju tek 10% dohotka.
– Odgovor na ovakvu statistiku je u stereotipima poput onih da žene ne mogu biti dobre direktorice, menadžerice, poduzetnice, kirurginje ili političarke jer su prenježne, preslabe, neodlučne… Ali su zato odlične kućanice, roditeljice, spremačice, prodavačice i tajnice. Da bi se takvi stereotipi promijenili, potreban je veći društveni angažman žena, ali i muškaraca jer se bez njihove aktivne suradnje stvari ne mogu promijeniti, istaknula je Polić. Osvrnula se i na zastupljenost žena u hrvatskoj politici.
– Participacija žena u političkom životu regulirana je Zakonom o ravnopravnosti spolova, ali zakon se ne poštuje jednako u svim strankama. U Saboru HNS ima 40% zastupnica, SDP 32,73%, HDZ 21,22% i HSS 16,67%, dok druge stranke zastupnica uopće nemaju, kazala je Polić, dodajući da je u HNS-u 35% žena.
Članovi zadarske podružnice HNS-a današnje subotnje jutro provest će dijeleći karanfile ženama na Narodnom trgu. Nabavit će dvjestotinjak komada i nadaju se da će to biti dovoljno.


 DAN ŽENA U ZADRU




Ne slave samo haenesovci Dan žena. U našu redakciju stigle su i najave od antifašista, SDP-a i HDZ-a. Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije međunarodni praznik obilježit će svečanom proslavom u ponedjeljak u 10 sati u prostorijama udruge na Trgu Petra Zoranića.
Otvorena tribina pod nazivom “Biti žena” očekuje nas u organizaciji Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Zadarske županije. U HNK Zadar u ponedjeljak u 19 sati tim povodom govorit će Maja Obad sa zadarskog Sveučilišta i Jadranka s. Rebeka Anić s instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”, dok će moderatorica tribine biti Ana Lovrin.
Forum žena zadarskog SDP-a u ponedjeljak u 18 sati u stranačkim prostorijama na Trgu pet bunara organizira prigodno druženje.