Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bivšem pravosudnom policajcu i “kompanjonu” sudit će se opet

04.03.2011. 23:00
Bivšem pravosudnom policajcu  i “kompanjonu” sudit će se opet


Vrhovni je sud zatražio ponavljanje suđenja zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Iako su obojica bila proglašena krivima, Smoliću je kazna zatvora od šest mjeseci bila zamijenjena radom za opće dobro od 60 dana, dok je Brkić od kazne bio oslobođen


Priča o Ediju Smoliću (40) bivšem pravosudnom policajcu zadarskog Istražnog centra i njegovom dvije godine starijem “kompanjonu”, Davoru Brkiću kojima se sudilo zbog droge, još nije završena.
Naime, Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu koju je 20. srpnja prošle godine donijelo Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru i kojom je Smoliću zatvorska kazna od šest mjeseci zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 60 dana, dok je Brkić “zbog doprinosa u otkrivanju kaznenog djela” bio oslobođen od kazne. Vrhovni je sud zatražio ponavljanje sudskog postupka zbog, kako smo saznali, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Dijana Grancarić prilikom izricanja nepravomoćne presude na zadarskom sudu, obojici je okrivljenika uzelo u obzir niz olakotnih okolnosti.
Međutim, to što je radio kao pravosudni policajac, Vijeće je Smoliću uzelo kao otegotnu okolnost. No ipak, kod izricanja kazne prevagnule su one olakotne okolnosti među kojima i činjenica da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv, da pati od posljedica rata, ali i povremenog uzimanja heroina.
Smolić i Brkić uhićeni su s 8,8 grama heroina krajem srpnja prije tri godine nakon što su ih policajci u večernjim satima zatekli u Ulici Franka Lisice. Prilikom legitimiranja kod njih je pronađen taj heroin za kojeg je Smolić rekao kako je njegov, no kasnije je pojasnio kako je takvim iskazom htio zaštititi Brkića koji je u više navrata već imao problema s policijom zbog zloporabe droga. Tijekom iznošenja svog iskaza, Brkić je međutim, priznao da je nabavio heroin za svoje i Smolićeve potrebe.
Suci Vrhovnog suda koji su na svojoj nedavno održanoj sjednici vijećali o ovom slučaju, nisu zatražili i promjenu članova Sudskog vijeća, kao ni predsjednice Grancarić.