Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Pomak u projektu ražanačkog porta

04.03.2011. 23:00
Pomak u projektu  ražanačkog porta


S mjerodavnima u Ministarstvu mora razgovarali smo o osiguranju sredstava za nastavak projekta uređenja porta u Ražancu, kao i o rješenju priključka na vodovodnu mrežu još četiri preostala mjesta, rekao je načelnik Miočić, dodajući da su u Ministarstvu šumarstva i vodnog gospodarstva dogovorili i način izvlaštenja zemljišta za buduću poduzetničku zonu Vukovac


Na prvoj ovogodišnjoj sjednici ražanačkog  Općinskog vijeća prihvaćena  je ostavka HDZ-ova dopredsjednika Josipa Duševića iz  Ljupča. Vijeće je na njegovo  mjesto, a po odluci vladajuće  koalicije HDZ-HSP, imenovalo Milana Borozina (HDZ),  dok je na upražnjeno vijećničko mjesto potvrdilo  Martina Stojića (HDZ).
Načelnik Dragutin Miočić  vijećnike je informirao o tome  što se napravilo između dvije  sjednice.
Ovrhe neplatišama  katastarske izmjere
 – U nekoliko navrata vodili  smo razgovore s predstavnicima Ministarstva kulture RH  to jest zadarskog Konzervatorskog odjela o daljnjem nastavku radova na obnovi Kašteline u Ražancu. S mjerodavnima u Ministarstvu mora razgovarali o osiguranju sredstava za nastavak poslova vezanih za projekt uređenja porta  u Ražancu kao i o rješenju  priključka na vodovodnu  mrežu još četiri preostala  mjesta. Moram vam kazati da  je tu došlo do određenih pomaka i da će najvjerojatnije  doći do određenih izmjena  postojećeg zakona u tom pogledu, rekao je Miočić, dodajući da su u Ministarstvu  šumarstva i vodnog gospodarstva dogovorili način izvlaštenja zemljišta za buduću  poduzetničku zonu Vukovac.
– Što se tiče projekta nove  katastarske izmjere koji je u  tijeku na prostoru naše  općine, moram vas izvijestiti  da sve ide predviđenim planom osim uplata građana.  Stoga smo odlučili da prema  neplatišama idemo oštro i  energično opomenama i ovrhama. Poduzeli smo sve da  konačno krene sanacija divljeg odlagališta Škulića glavica. Radili smo i na problemu  brzog Interneta. U tom pogledu još je ostalo da se riješi  Radovin i Rtina, što će biti  učinjeno uskoro. Mogu vas također izvijestiti da će idućeg  tjedna biti dopremljene sadnice vinove loze i maslina iz  projekta subvencioniranja na  čemu smo isto tako ovo vrijeme radili, kazao je načelnik  Miočić.
O požarima
Pošto su vijećnici načelnikovo izvješće prihvatili bez ijedne primjedbe u nastavku se  otvorila rasprava o nedavnim  požarima koji su opustošili  veći dio ražanačke općine.
Vijećnik Božo Čolak  (HDZ) je stanje vezano uz  požare okarakterizirao sramotom za općinu Ražanac,  dodavši da se po tom pitanju  mora nešto hitno poduzeti.
– Ova zadnja dva požara  koja su plamtjela na potezu od  Plemića do Stojića i kod Radovina bili su nam svima opomena. Da kojim slučajem nije  vjetar okrenuo smjer, bili bismo svi zajedno izgorjeli i vatra  bi došla do Zadra unatoč  požrtvovnosti vatrogasaca i  kanadera. Požari su nam jednostavno u zadnjih nekoliko  godina spalili zemlju, a da pri  tom nitko nije prijavljen, priveden ni osuđen, ustvrdio je  Čolak.
Budući da je na prostoru  općine Ražanac vijećima  mjesnih odbora prije godinu  dana istekao mandat, vijeće je  usvojilo odluku o novim izborima. Oni će se po onome  što se čulo održati u nedjelju 8.  svibnja ove godine i za njihovu  ukupnu provedbu iz općinske  će se blagajne izdvojiti oko  150.000 kuna.
Vijeće je prihvatilo odluku  o pristupanju Općine Ražanac  razvojnom projektu pod nazivom “Razvoj LEADER” za  čiju je provedbu u Republici  Hrvatskoj zaduženo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i  ruralnog razvoja.
 


O spomenicima NOB-a, zoni Vukovac i vrtiću




Aktualni sat je do posljednje minute bio ispunjen  vijećničkim pitanjima, a na njih su odgovarali načelnik  Dragutin Miočić te pročelnik Jedinstvenog upravnog  odjela Damir Jordan (HDZ).
Jure Kožul (SDP) iznio je nezadovoljstvo i neslaganje time što njegov prijedlog glede obnove porušenih spomenika NOB-a u Ražancu nikako da dođe  na dnevni red vijeća.
– Skoro je prošlo 20 godina da su ti spomenici  devastirani. Riječ je o 53 žrtve Drugog svjetskog rata  s prostora naše općine. Mislim da mi vijećnici za ovu  temu moramo pokazati više razumijevanja i da te  spomenike treba vratiti u izvorni oblik tim više što je  antifašizam u temeljima našeg ustava, rekao je  Kožul.
Načelnik Dragutin Miočić je odgovorio da on nije  odbacio prijedlog vijećnika Kožula, već je to bila  odluka vijeća.
– Tko je to izvršio ja ne znam. U ono vrijeme i vi ste  gospodine Kožul bili vijećnik i član Povjerenstva pa ste  mogli doći do vama zanimljivih podataka. Mi ćemo s  naše strane učiniti sve da se navedeni spomenici vrate  u prvobitno stanje. No kada će to biti, to mora odlučiti  ovo vijeće u kojem sjedite i vi. Predlažem vam da se  meni i članovima mog stručnog tima obratite u pisanoj  formi i mi ćemo vam odgovoriti i pomoći koliko bude  u našoj moći. Na vijeću je da odradi svoje, kazao je  Miočić.
Vijećnik Branko Dundović (HDZ) iz Radovina je  tražio pojašnjenje zašto sad žitelji u Radovinu, Jovićima, Stojićima i Jordanima moraju plaćati prekopavanje ulica za priključke na vodu s dodatnih 2,5  do 3 tisuće kuna. Pitao je što je sa poduzetničkom  zonom Vukovac kod Ražanca, ustvrdivši da se sve  oko nje odigrava puževim korakom te je pitao kada će  se početi graditi dječji vrtić i sportska dvorana u  Ražancu, primijetivši kako bi bilo najsvrsishodnije da  se dječji vrtić umjesto u Ražancu gradi u nekoj drugoj  sredini.
– O zoni Vukovac imate krivu predožbu. Općina u  njoj neće imati nikakvih troškova, a ona će biti jedan od  naših poduzetničkih zamašnjaka. Mi već imamo 50-ak  potencijalnih ulagača, a zona će po našim predviđanjima profunkcionirati tijekom ove godine. Dječji  vrtić će se graditi tamo gdje je i planirano, zaključio je  načelnik Miočić.