Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prestignite proljeće – vježbajte i procvjetajte!

04.03.2012. 23:00
Prestignite proljeće – vježbajte i procvjetajte!


Barem pola sata šetnje na dan na svježem zraku odlično je iskorišteno vrijeme i korisno je za zdravlje. Posebno nakon što smo spavali zimski san, svi smo dobili kilogram-dva. A ne smijemo zaboraviti da sve što unesemo moramo i razgraditi, rekla je Katja Pijaca, predsjednica Udruge Relaks


Napokon je izašlo sunce i Zadrani opet uživaju u svima dragoj mediteranskoj klimi. No skidanjem svakog sloja odjeće, sve je više jasno – ono što smo “vrijedno” skupljali cijelu zimu, nije netragom nestalo, već se lijepo nataložilo oko onoga što smo nekad zvali struk. Čast iznimkama koji tijekom cijele godine vježbaju i pravilno se hrane. Ovima ostalima prenosimo poziv iz Udruge za sportsku rekreaciju žena Relaks da iskoriste lijepo vrijeme i sezonsko povrće i počnu ozbiljnije voditi računa o svom tijelu.
Stvoreni za kretanje
– Uvijek govorim da je Zadar kao stvoren za rekreaciju, za bicikliranje, šetnju. Mi smo stvoreni za kretanje, a ne za ležanje i sjedenje. A, nažalost, vidim sve više ljudi, posebno mladih, da samo sjede u automobilima, u kafićima… Barem pola sata šetnje na dan na svježem zraku odlično je iskorišteno vrijeme i korisno je za zdravlje. Posebno nakon što smo spavali zimski san, svi smo dobili kilogram-dva. Previše nam odgovaraju fotelje i nezdrava hrana. A ne smijemo zaboraviti da sve što unesemo, moramo i razgraditi, rekla je Katja Pijaca, predsjednica Udruge Relaks.
Pijaca preporučuje i nordijsko hodanje sa štapovima i savjetuje ljudima da se ne zamaraju s mogućim ruganjem naših sugrađana jer to nije gubljenje vremena, nego potreba svih ljudi.
Stvorile su se ružne navike, kaže Pijaca, i zato danas ljudi obolijevaju, a puno ih je, čak i mladih, na fizikalnoj terapiji. Svijest o važnosti kretanja je veća, ali situacija sve gora jer stil života tome ne doprinosi.
– A tijelo ti vraća onoliko koliko mu daš, upozorava Pijaca.
Preko 200 članica
Većina relaksica vježba cijelu godinu i nema ovakvih problema. Uz korist za svoje fizičko zdravlje, preko 200 članica Relaksa, jedne od najmasovnije rekreativne udruge u Hrvatskoj, u treninzima nalazi i korist za psihičko zdravlje, druženje, sklapanje prijateljstava i smijeh.
– Zato smo valjda i postali ovakvi jer nam nedostaje smijeh i društvo, govori Pijaca.
No relaksice ne ostaju samo na svojim treninzima u dvorani, već stalno organiziraju akcije radi promocije kretanja i zdravlja, a sudjeluju i na raznim seminarima i susretima rekreativaca po Hrvatskoj.
– Uskoro ćemo organizirati 4. memorijalni turnir Mirjana Marić s kojim želimo pokazati da boćanje nije samo muški sport. Sudjelovat će pet udruga. U travnju ćemo obilježiti Svjetski dan zdravlja i Dane Zadarske županije, a ovaj mjesec ćemo sudjelovati na 37. ožujskim susretima žena Hrvatske u Rovinju. Sudjelovat će žene iz tridesetak hrvatskih gradova te iz Slovenije i Austrije. Ići će nas pedesetak i žao mi je što smo jedine iz Zadra, čak i Dalmacije koje sudjeluju na Ožujskim susretima. U Zadru ima jako puno sportskih udruga i želja mi je da organiziramo jednu akciju u kojoj će sve te udruge sudjelovati. Bila bih sretna da svako selo ima udrugu kao što je Relaks. A da bismo imali zdrav grad i županiju, trebali bismo svaki mjesec organizirati jednu takvu akciju, kaže Pijaca.