Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Niti jedan bračni par nije potražio pomoć?!

04.03.2014. 23:00
Niti jedan bračni par nije potražio pomoć?!


Već nakon godinu dana od otvaranja, početkom veljače lani, ukazala se potreba za intenzivnijim radom Obiteljskog savjetovališta koje djeluje u sklopu zadarskog, Gradskog društva Crvenog križa i čije su usluge – besplatne.
Svakog utorka, četvrtka i petka poslijepodne od 16 do 20 sati u prostoru koji se nalazi u centru grada na Poluotoku, kod crkve sv. Šime, vrata Obiteljskog savjetovališta su otvorena, a svojim stručnim savjetima pomaže mlada psihologinja Lucija Marnika, bivša dugogodišnja volonterka zadarskog Crvenog križa.
Savjetovalište je otvoreno u prvom redu zbog ugroženijih socijalnih kategorija kojima je savjet i stručna pomoć potrebna bilo da je riječ o djeci osnovnoškolskog uzrasta i njihovim roditeljima, adolescentima ili pak, bračnim parovima koji možda proživljavaju krizu u svojim odnosima.
U iznimnim situacijama savjetovanje se odvija odmah po dolasku korisnika u savjetovalište, ukoliko je to moguće i potrebno no najčešće se termin unaprijed zakazuje.
Savjetovanje je prilagođeno potrebama korisnika i to na način da se odmah pri prvom susretu dogovore ciljevi i svrha savjetovanja, a ukoliko je potrebno osoba se može uputiti i u neku drugu instituciju ili ustanovu.
– Od kada smo otvorili naše Savjetovalište većina populacije je ona školske dobi. Najviše ih je u predpubertetu i pubertetu. Najmlađi korisnik koji je do sada došao kod nas bio je u petom razredu osnovne škole, dakle, 12-godišnjak, a najstariji je imao 40-tak godina – priča svoja iskustva psihologinja, Lucija Marnika.
Većina adolescenata je i sklona za svoje probleme kriviti druge – profesore i roditelje te najčešće ne želi preuzeti odgovornost za svoje postupke.
Do sada se već u svom radu u Obiteljskom savjetovalištu, psihologinja Lucija Marnika susrela s mnogim strahovima pa i fobijama. Strahom od odnosa s drugim ljudima, od javnih nastupa i slično. Tako je jedan 14-godišnjak imao jako izražen strah od visine. Nije se čak mogao približiti ni prozoru u svojoj sobi, a 40-godišnjak je imao problema s napadajima panike.
– Sve se to može riješiti dobrom terapijom. No za neke je probleme dovoljno savjetovalište, a za neke psihoterapija koja podrazumjeva ipak, dublje ulažanje u bit problema i traje dulje – pojašnjava Marnika.
Zanimljivo je ipak, da od kada je Obiteljsko savjetovalište otvoreno u godinu dana, niti jedan bračni par nije došao potražiti pomoć.