Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Baštica u završnoj fazi

Autor: Katina Vrsaljko

04.04.2010. 22:00
Baštica u završnoj fazi

Foto: Marijan TOMAC



Kako je Nacionalni plan navodnjavanja bio dosta ambiciozan, a u međuvremenu je došla i financijska kriza, sugerirano nam je da prvo završimo projektnu dokumentaciju za sve projekte kako bismo ih mogli nominirati za pretpristupna sredstva iz Svjetske banke i europskih fondova, rekao je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije


U okviru mjera u području vodnog gospodarstva, koje Zadarska županija provodi po Nacionalnom planu navodnjavanja, u ovoj godini se nastavlja izrada projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja Škabrnje, Bokanjačkog polja i Rašinovca, Kulsko-korlatskog polja, Kolana, Povljane, Lišanskog polja i Vranskog polja, dok bi sustav navodnjavanja Baštice trebao profunkcionirati već od lipnja.
Kako priča Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, projekti navodnjavanja su vrlo skupi, no bez toga poljoprivreda ne može napredovati.
Projekt od 18 milijuna kuna
– Kako je Nacionalni plan navodnjavanja bio dosta ambiciozan, a u međuvremenu je došla i financijska kriza, sugerirano nam je da prvo završimo projektnu dokumentaciju za sve projekte kako bismo ih mogli nominirati za pretpristupna sredstva iz Svjetske banke i europskih fondova. Na taj način država dobiva povoljnije kredite ili čak bespovratna sredstva. Financiranje se i dalje nastavlja u omjeru 80 posto Republika Hrvatska i 20 posto Zadarska županija, to jest jedinice lokalne samouprave ili krajnji korisnik, objasnio je Segarić.
Prošle godine su u ožujku, na temelju potpisanog ugovora između Hrvatskih voda, VGO Split i Zadarske županije, započeli radovi na izgradnji prve faze sustava navodnjavanja Baštice, čija je vrijednost 18,125.000 kuna, a radi se o 351,56 ha bruto površine. Radovi koji podrazumijeva sanaciju crpne stanice Vlačine, sanaciju tlačnog cjevovoda kroz Bašticu te bazena Kašić i crpne stanice, tlačnog cjevovoda prema Smilčića te tlačnog cjevovoda prema nasadu višnje maraske, u vlasništvu Maraske d.d. su pri kraju.
Kako navodi Segarić, kroz 2010. godinu se planira izvršiti batimetrijsko, to jest geodetsko-hidrografsko snimanje akumulacije Vlačine. Osim toga, treba se izraditi “V-H” krivulja za akumulaciju te izrada dokumentacije po geomehaničkom elaboratu brane.
Podzemne vode u Škabrnji
Što se tiče sustava navodnjavanja Škabrnja, planira se izvedba dva bunara u okviru buduće akumulacije za navodnjavanje u skladu s rezultatima, već provedenih, dodatnih istraživanja. Potrebno je još izraditi studiju isplativosti u skladu s pravilima Svjetske banke te ostalu potrebnu dokumentaciju.
– Pretpostavljalo se da je teren dovoljno istražen s obzirom da je na toj lokaciji već projektirana manja akumulacija i za nju je dobivena dozvola za gradnju. No na jami, koju se namjerava pretvoriti u akumulaciju za navodnjavanje, pojavila se velika količina podzemne vode, što pokazuje da se, za razliku od ranijih pretpostavki, na području buduće akumulacije mogu očekivati visoke razine podzemnih voda, priča Segarić.
Istražni radovi za potrebe akumulacije su potrebni i na sustavu navodnjavanja Bokanjac i Rašinovac.
Nadalje, vezano za Kulsko-korlatsko polje, u tijeku je završetak idejnog rješenja po primjedbama studije utjecaja na okoliš i geomehaničkim istražnim radovima.
Za sustav navodnjavanja Vranskog jezera u tijeku je izrada idejnog projekta radi ishodovanja lokacijske dozvole, a u financiranje su uključene i Hrvatske vode.
Za sustave navodnjavanja Kolan, Povljana i Lišansko polje u planu Zadarske županije je izrada glavnog projekta.