Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Povijesni gradovi ujedinjeni u budućnosti

04.04.2011. 22:00
Povijesni gradovi ujedinjeni u budućnosti


Osnivačka skupština HUPG-a bi se trebala održati krajem travnja, a član Udruge može biti grad ili dio grada koji ima prepoznatljivu povijesnu jezgru s iznimnim arhitektonskim naslijeđem, kvalitetom i karakteristikama koji se sustavno održavaju. Ciljevi osnivanja su uspostavljanje nacionalne suradnje na području zaštitite spomenika, gradova, kulturnog naslijeđa, narodnih običaja i folklora
Po uzoru na Europsku udrugu povijesnih gradova i regija u Dubrovniku već neko vrijeme postoji inicijativa za osnivanje Hrvatske udruge povijesnih gradova (HUPG), koja bi povezivala hrvatske povijesne gradove radi poticanja i promoviranja njihovih specifičnih interesa u Hrvatskoj i inozemstvu. Osnivačka skupština HUPG-a bi se trebala održati krajem travnja, a član Udruge može biti grad ili dio grada koji ima prepoznatljivu povijesnu jezgru s iznimnim arhitektonskim naslijeđem, kvalitetom i karakteristikama koji se sustavno održavaju.
Među njima je i Zadar koji na Gradskom vijeću u četvrtak treba donijeti odluku o pristupanju ovoj nevladinoj, nestranačkoj i neprofitnoj udruzi.
Kako u prijedlogu odluke pojašnjava zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, povijesni gradovi diljem Hrvatske i Europe predstavljaju atraktivne turističke destinacije.
– Takva vrsta turizma važan je pokretač obnove i unaprjeđenja naslijeđa koji istodobno utječe na održivo upravljanje, zaštitu i obnovu povijesnih gradova s njihovim specifičnim potrebama. Hrvatska udruga povijesnih gradova prava je platforma za promicanje interesa hrvatskih povijesnih gradova i potreba njihovih građana, kao i razmjena gledišta i iskustava stručnjaka koji se bave kulturnim naslijeđem, zatim predstavnika lokalne samouprave, znanstvenika i turističkih djelatnika, navodi Vrančić.
Prema prijedlogu Statuta Udruge, ciljevi osnivanja su uspostavljanje nacionalne suradnje na području zaštitite spomenika, gradova, kulturnog naslijeđa, narodnih običaja i folklora, zatim sudjelovanje u promidžbama vezanim za hrvatsko kulturno-povijesno naslijeđe, promicanje zakona koji bi zaštitili kulturno-povijesno naslijeđe, podizanje javne svijesti o važnosti i vrijednosti tog naslijeđa. Ciljevi bi se postizali kroz organiziranje konferencija, seminara, radionica, kulturnih manifestacija, suradnjom sa sveučilištima i drugim znanstvenim institucijama, sudjelovanjem u europskim projektima i slično.
Dubrovnik je od 2004. član Europske udruge povijesnih gradova i regija, bio je domaćin i suorganizator Međunarodnog simpozija Europske udruge i Vijeća Europe pa se predlaže da sjedište Hrvatske udruge bude upravo u tom hrvatskom povijesnom gradu. Europska udruga povijesnih gradova postoji od 1999. godine, dok je inicijativu za Hrvatsku udrugu Dubrovnik pokrenuo još 2006. godine.
Članovi Hrvatske Udruge povijesnih gradova će plaćati godišnju članarinu, čija će se visina izračunavati proporcionalno broju stanovnika. Svakom gradu – članu Udruge bi se to trebalo vratiti kroz zajednički rad na zaštiti teško ugrožene hrvatske kulturne baštine.
Nakon što Odluku o pristupanju Grada Zadra Udruzi odobri Gradsko vijeće Grada Zadra te nakon Osnivačke skupštine Hrvatske udruge povijesnih gradova, znat će se konkretnije koju ulogu i kakve projekte i aktivnosti će povijesni grad Zadar imati u Udruzi.