Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Grad Zadar će Hrvatskim šumama u šest rata platiti 2,7 milijuna kuna

04.04.2012. 22:00
Grad Zadar će Hrvatskim šumama u šest rata platiti 2,7 milijuna kuna


Prema obavljenim službenim razgovorima s predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma ni na koji način se ne dovodi u pitanje projekt gospodarske zone Crno, rekao je nakon telefonskog razgovora s predstvnicima Hrvatskih šuma zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić


Zbog 2,7 milijuna kuna koje Grad Zadar duguje Hrvatskim šumama, Zadar ipak neće ostati bez gospodarske zone Crno. Tako nam je jučer izjavio zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
– Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić me ovlastio da mogu za javnost reći da nije bilo nikakvog govora o vraćanju zemljišta Hrvatskim šumama. Dogovorili smo se da će Grad Zadar u šest rata, do 30. rujna ove godine, platiti 2,7 milijuna kuna za zemljište. Također, naglašavam da gradnja gospodarske zone u Crnom nije dovedena u pitanje. Mi smo još prije mjesec dana završili sve pripremne radnje i studije, a do jeseni očekujemo izradu glavnog i izvedbenog projekta te ishođenje građevinske dozvole. Grad Zadar užurbano provodi sve poslove potrebne za uspostavu Gospodarske zone Crno. Trenutačno, u tijeku je izrada Glavnog i Izvedbenog projekta čiji se završetak očekuje početkom jeseni, a što ujedno omogućava i početak ulaganja u tu zonu. Na koncu, još jednom treba istaknuti kako se prema obavljenim službenim razgovorima s predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma ni na koji način ne dovodi u pitanje projekt gospodarske zone Crno, rekao je nakon telefonskog razgovora s predstvnicima Hrvatskih šuma zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Alarm su upalile medijske tvrdnje i najava Vlade RH o ukidanju pola od 320 gospodarskih zona u RH. Posebice onih koje postoje, kao zona u Crnom, još uvijek samo na papiru. Naime, Grad Zadar je prema medijskim tvrdnjama, svoju obvezu trebao realizirati do veljače 2010. kad je ispostavljena opomena Hrvatskih šuma. Umjesto plaćanja, Zadrani su uputili odluku Gradskog vijeća o plaćanju duga, ali novci na račun Hrvatskih šuma nisu stizali pa je Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva predloženo da se ugovor o dodjeli zemljišta poništi. Ideja o 400 ha gospodarske zone promovirana je 2007. za tadašnjih parlamentarnih izbora, a 2009. Vlada Jadranke Kosor je dodijelila Gradu Zadru teren površine skoro 400 ha, gotovo idealno udaljen od glavnih prometnih pravaca i infrastrukture, autoceste, Luke Gaženica, te Zračne luke Zadar. Navodno, zbog tih uvjeta interes za Gospodarskom zonom Crno pokazale su 283 tvrtke. Govorilo se o ulaganjima od fantastičnih 405 milijuna eura i zapošljavanju 6.615 ljudi što u ovim recesijskim vremenima više sliči na znanstvenu fantastiku nego na ostvarive brojke. Tek nešto jeftinije od cijene zemljišta, ali bez infrastrukturnog opremanja, koštala je izrada svih mogućih studija za koje je Grad platio oko 2 milijuna kuna. Nezadovoljstvo dinamikom realiziranja zone Crno, više puta je iskazao i sam Vrančić adresirajući problem gradskom odjelu za gospodarstvo. Pitanje svih pitanja jest kao to da su okolne jedinice lokalne samouprave, kao npr. Poličnik ili Stankovci, odavno realizirale svoje poslovno-gospodarske zone, a Zadar kao središte regije nikako nije uspio pomaknuti Crno s mrtve točke.


 HRVATSKE ŠUME: POSTIGNUT (SAMO) NAČELNI DOGOVOR




U Hrvatskim šumama nisu bili tako određeni kao zadarski gradonačelnik. Još otprije, Hrvatske šume su ustvrdile da bi se na obročnu otplatu mogle zaračunati kamate što u razgovoru za Zadarski list Ana Juričić Musa nije potvrdila, a što je gradonačelnik Zadra Vrančić oštro opovrgnuo. Uglavnom, Hrvatske šume poručuju: “Između predsjednika Uprave HŠ-a Ivana Pavelića i gradonačelnika Zadra postignut je načelni dogovor da će se nastali problem oko poslovne zone Crno riješiti u kratkom roku. Obje strane suglasne su da će raditi na uklanjanju problema na obostrano zadovoljstvo.”