Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šokota: Lomili su me, stavili lisice i rekli da će me strpati u zatvor!

04.04.2012. 22:00
Šokota: Lomili su me, stavili lisice i rekli da će me strpati u zatvor!


– Nije se htio zaustaviti na ulazu u zgradu suda radi kontrole. Nakon toga su ga dvojica pravosudnih policajaca zaustavila, a on je pružio otpor. Stavili su mu lisice na ruke i odveli na prekršajnu obradu. Prijavljen je zbog drskog ponašanja i narušavanja javnog reda i mira – rekao je glasnogovornik PU zadarske


Nesvakidašnji incident dogodio se danas prijepodne u zgradi zadarskog suda kada je došlo do sukoba poznatog Zadranina Živka Šokote (60), vlasnika izdavačke kuće “Forum” i pravosudnih policajaca koji kontroliraju sve osobe koje ulaze u zgradu suda, a upravo kontrola bila je razlog koji je doveo do incidenta.
Naime, prema priči Živka Šokote koji je završio na obavijesnom razgovoru u obližnjoj Prvoj policijskoj postaji, a potom i u bolnici, razlog sukoba leži u činjenici što je on prigovorio pravosudnim policajcima što neke ljude puštaju u zgradu suda bez kontrole i zbog toga je zatražio razgovor sa šefom pravosudnih policajaca.
– To je bilo prestrašno. Ušao sam u zgradu jer sam trebao nešto obaviti na Zemljišno-knjižnom odjelu suda. Prošao sam kroz detektor i kako je nešto zazvonilo, zaustavio sam se i ispraznio džepove. Dok su mene pregledavali neki su prošli mimo detektora i ja sam pravosudnim policajcima to prigovorio. Zasmetalo me upravo to što za sve ne vrijede ista pravila, a svi mi tu pravosudnu policiju plaćamo. Pitao sam ih baš upravo to – zašto tako puštaju ljude i rekao kako ću ih prijaviti šefu. Na to su me dvojica uhvatila i počela tući. Tukli su me pet minuta. Lomili su mi ruke, stavili i lisice, a jedan od njih me udario i pendrekom po nozi i još mi je rekao da će me strpati u zatvor – ispričao je danas, još uvijek u šoku, Živko Šokota. Dodao je kako je nakon toga bio na razgovoru u policiji, a pozvana je i hitna pomoć koja ga je odvela u zadarsku Opću bolnicu.
Nalazi su danas bili gotovi, no o kakvim je ozljedama riječ Šokota nije znao reći jer “sve piše na latinskom”, a na naše pitanje hoće li možda nekoga tužiti, odgovorio je kako će o tome odlučiti njegovi odvjetnici. Naglasio je kako se sve njegove tvrdnje mogu zasigurno provjeriti i na nadzornim kamerema na ulazu u zgradu suda.
Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske jučer je potvrdio incident rekavši kako je 60-godišnjak jučer oko 10.30 sati ušao u zgradu suda prošavši bez zaustavljanja kontrolnu točku i zaobišavši pravosudne policajce.
– Kad su ga oni upozorili, on se oglušio i samo produžio. Nije se htio zaustaviti. Nakon toga su ga dvojica pravosudnih policajaca fizički zaustavila, a on je pružio otpor. Potom su primijenili sredstva prinude i pozvali policajce iz Prve policijske postaje koji su ga odveli na prekršajnu obradu – rekao je glasnogovornik Žodan.
Živko Šokota zbog ovog je incidenta zaradio prijavu zbog naročito drskog ponašanja i narušavanja javnog reda i mira te je protiv njega, kako je potvrdio glasnogovornik Žodan, i dalje u tijeku prekršajna obrada.
O ovom incidentu zasigurno će biti još riječi ukoliko se Šokota odluči na tužbu, a i Ministarstvo pravosuđa, odnosno Uprava za zatvorski sustav pod čijom je ingerencijom pravosudna policija zasigurno će se i sa svoje strane očitovati o ovom nemilom događaju.
 


 KRIKOVI SE ČULI DO TREĆEG KATA SUDA




Uobičajenu, gotovo svečanu tišinu zgrade zadarskog suda iza čijih se vrata odvijaju rasprave narušili su strašni krikovi koji su digli na noge sve zaposlenike. Iz sudnice u kojoj smo i mi bili prateći sudsku raspravu, u sekundi je izletio pravosudni policajac koji je bio na osiguranju te rasprave, a svi u dvorani su se šokirani, međusobno pogledavali. Znatiželji nisu mogli odoljeti ni raspravni sudac, ni tužitelj pa je suđenje na trenutak zastalo.
A, upravo se tada u prizemlju zgrade odvijala prava drama između Živka Šokote i pravosudnih policajaca. Šokota je “kriknuo” u trenutku kad su ga, prema njegovim tvrdnjama, dohvatili policajci.