Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tračak svjetlosti za udrugu Svjetlo

04.04.2012. 22:00
Tračak svjetlosti za udrugu Svjetlo


U ovoj krizi je donacija sve manje i zato je lijepo što Novi radio pomaže udruzi. Sredstva su nam posebno potrebna za klub TIM u kojem se osobe starije od 21 godine svakodnevno druže, rekla je Irena Palčić, predsjednica udruge Svjetlo


Humanitarna uskrsna akcija Novog radija ove godine će donijeti tračak svjetlosti u udrugu Svjetlo. Sav prihod od prodaje pisanica na tradicionalnoj uskrnoj akciji Novog radija, koja se održava sutra na Narodnom trgu, ove godine su namijenjeni upravo zadarskoj udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom i autizmom Svjetlo.
Za klub TIM
Ispred Gradske lože od 10 do 13 sati javne osobe iz grada i djelatnici Novog radija prodavat će uskrsne pisanice i čestitke koje ovih dana u prostore radija donose razni kreativci.
Nekolicina članova udruge Svjetlo zaposlena je u Baumax centru u Zadru pa se akcija nastavlja i u subotu od 9 do 13 sati ispred Baumaxa.
– Uključite se u akciju i darujte tračak svjetlosti onima kojima je naša pomoć najpotrebnija, pozivaju s Novog radija.
Udruga Svjetlo okuplja osobe s mentalnom retardacijom i autizmom, njihove roditelje i prijatelje i nastoji im život učiniti što potpunijim i sretnijim. Pritom su Udruzi potrebna novčana sredstva kojih je sve manje.
– U ovoj krizi je donacija sve manje i zato je lijepo što Novi radio pomaže udruzi, a posebno su dobre ovakve akcije jer doprinose promidžbi Udruge i potreba osoba s mentalnom retardacijom. Sredstva su potrebna za razne izdatke Udruge. Potrebno je platiti djelatnike, defektologa, mentora koji radi s našim članovima u Baumaxu… A posebno su nam važna sredstva za klub TIM, rekla je Irena Palčić, predsjednica Udruge.
Natječaj za asistenta
Klub TIM članovima pruža mogućnost druženja, radionica i raznih sadržaja kojih nakon 21 godine i izlaska iz obrazovnog sustava više nemaju. To im puno znači jer obično nemaju neko društvo i ispunjen život i cijeli dan ovise o vlastitoj obitelji. Zato bi bila velika šteta, ističe Palčić, da to sada propadne zbog nedostatka novca.
U skučenim prostorima Caritasa njih preko 20 se svakodnevno druži, imaju kreativne radionice, kuharske radionice, uče se samostalnom životu…
– Za to je potrebno plaćati ljude koji s njima rade i potrebne materijale. Udruga se financira iz proračuna Grada Zadra, Zadarske županije i iz projekata preko nadležnog ministarstva. Samo što Grad u proračunu uvijek predvidi 100 do 110 tisuća kuna za udrugu Svjetlo, a lani smo jedva dobili 50 tisuća. U ovogodišnjem proračunu je opet predviđeno 110 tisuća kuna, još uvijek nismo dobili ni lipe. Županija uvijek predvidi i plati 10 tisuća kuna, a projekti su nam u ministarstvu uvijek bili prihvaćeni, oni su plaćeni do zadnje kune, kao što svaku kunu moramo i opravdati. To nama odgovara. Najispravnije je i voljela bih kada bi i u Gradu tako funkcioniralo, kaže Palčić.
Udruga upravo preko Zavoda za zapošljavanje traži još jednog djelatnika, asistenta u radu. Natječaj je otvoren do 13. travnja.
– Voljeli bismo da to bude osoba s invaliditetom jer posao nije zahtjevan, a to bi išlo na obostrano zadovoljstvo, rekla je Palčić.