Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otočanima na sastanku s predsjednicom obećane izmjene Zakona o otocima (GALERIJA

04.04.2016. 22:00
Otočanima na sastanku s predsjednicom obećane izmjene Zakona o otocima (GALERIJA


– Do sad nije bilo sinergije između državnog i privatnog ulaganja na  otocima. I ovaj naš posjet primjer je konkretizacije projekata, zaključila  je Grabar-Kitarović svoj uvodni govor na otvaranju privremenog ureda u Zadru.
A koji su to najhitniji koraci i najveći problemi koji muče otočane  predsjednici su iz prve ruke prenijeli predstavnici Otočnog sabora. Na  kraju razgovora s njima Kolinda Grabar-Kitarović obratila se novinarima  izrazivši  zadovoljstvo što je ponovno uspostavljena komunikacija između predstavnika Otočnog sabora i ministarstava, budući da je sastancima nazočio i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić te zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Miro Škrgatić.
Ogromni potencijali
– Nedavno je donesena i europska deklaracija koja naglasak stavlja na  ekološku zaštitu, ali i gospodarski i demografski razvoj otoka. Sve se EU  države koje imaju otoke, suočavaju s demografskim padom. Mi imamo  ogromne potencijale i zato je potrebno dodatno uložiti u povezivanje  otoka s kopnom. Vidimo da oni otoci koji su izravno povezani s kopnom,  npr. mostom, više profitiraju te su demografski trendovi na njima bolji.  Na drugim otocima, nažalost, bilježimo samo izdvojene privatne projekte. Stoga smo razgovarali o tim pretpostavkama koje treba donijeti, rekla  je Grabar-Kitarović izrazivši povjerenje u takve mjere aktualne Vlade.
A ministar Tolušić najavio je konkretnu prvu mjeru i to izmjenu Zakona o otocima čije su odredbe pomalo zastarjele.
– Ministarstvo regionalnog razvoja uspostavilo je odličnu suradnju s  Otočnim saborom i Otočnim vijećem koje se, nažalost, u protekle četiri  godine sastalo samo dva puta, što smatram da je izrazito loše. Sadašnji  Zakon o otocima prilično je zastario, treba ga redefinirati i poboljšati neke propise unutar njjega. Ali, najviše je bilo riječi o indeksu razvijenosti  jer su neki otoci svrstani u istu kategoriju kao i mjesta na kopnu kojima  administrativno pripadaju, zbog čega su otoci napravili dva, tri koraka  unatrag u odnosu na druga mjesta. To ih sprječava i u privlačenju sredstava iz EU fondova, poručio je ministar Tolušić.
Izmjena Zakona
Sve su to problemi, smatra ministar, koji se mogu riješiti u iduća četiri  mjeseca, ali uz puno bolju komunikaciju nego do sad.
Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić zahvalio je predsjednici na  primanju te je naglasio da od ovog trena, otočani mogu biti zadovoljni  što je njegova udruga ponovno uspostavila kontakt.
– Revizijom odredaba Zakona o otocima izjednačili bi se gospodarstvenici na kopnu i oni na otocima. Također se kreće s revizijom Zakona  o regionalnom razvoju iliti famoznom indeksacijom kojom bi otoci ušli  u potpomognuta područja. Također, Ministarstvo pomorstva kreće s revizijom odredaba o povlaštenom prijevozu otočana. Otočanima bi se  omogućilo, budući da nema izravne povezanosti otoka s otokom, da  mogu putovati kao i prije suspenzije ovih odredaba. Na sastanku je bilo  riječi i o proračunu, iz kojega će se ove godine mnogo manje izdvajati za  otoke nego prije. Dobili smo obećanje ministra Tolušića i doministra  Škrgatića da otočani neće osjetiti probleme s vodoopskrbom, ni u putničkom prijevozu, a bude li potrebno intervenirati, Vlada će pronaći novac za pokrivanje svih troškova, kazao je Barić.
Predjednica se sastala i s rektoricom zadarskog sveučilišta Dijanom Vican, braniteljskim udrugama te predstavnicima lokalne vlasti,  a primila je i dvadesetak građana.