Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Predsjednica otvorila Ured u Zadru

04.04.2016. 22:00
Predsjednica otvorila Ured u Zadru


Podizanjem predsjedničke zastave u dvorištu zgrade Zadarske županije, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović otvorila je jutros svoj privremeni ured u Zadru.
Dobrodošlicu joj je prvi poželio gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je posjetio na povijesne posjete pape Aleksandra II i Ivana Pavla II, ali i svih dosadašnjih predsjednika Hrvatske. No, naglasio je Kalmeta, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  je prva koja je u Zadar privremeno preselila svoj ured. Župan Stipe Zrilić podsjetio je da su glavna tema predsjedničino posjeta otoci koji broje sve veći broj turista, ali i koji imaju svoje nedostatke.
Zahvaljujući na toploj dobrodošlici, predsjednica RH se najprije zahvalila Marku Miočiću, pobjedniku državnog natjecanja u Hrvatskom jeziku koji je i podignuo predsjednički stijeg te zboru Glazbene škole Blagoja Berse koja je otpjevala Lijepu našu.
– Zadarska županija jedan je od tri u Hrvatskoj u kojoj raste broj stanovnika. Nažalost u drugima je sve manje stanovnika, napose mladih.  Nedaleko od nas su otoci, naš istinski biser koji zaslužuju puno više nego što im dajemo. Stoga sam htjela vidjeti kako se živi na otocima izvan  turističke sezone. Kako žive težaci, ribari, poduzetnici, školarci, umirovljenici. Drago mi je što će s nama biti i predstavci Vlade RH kako bi  pokazali sinergiju u pokretanju projekata, rekla je na dolasku predsjednica RH.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je primijetila da se neki i  vraćaju na otoke, ali je to više iznimka nego pravilo. Također, turizma bi  trebao biti samo nadogradnja pa stoga treba ulagati u promet , infrastrukturu, ali i digitalizaciju te širokopojasni internet tako da se i s hrvatskih otoka može raditi za bilo koga na svijetu.
– Do sad nije bilo sinergije između državnog i privatnog ulaganja na  otocima. I ova naša posjeta primjer je konkretizacije projekata, rekla je  na kraju pozdravnog govora Kolinda Grabar Kitarović.