Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nakon Duškove smrti utjehu pronašla u slikarstvu koje su dijelili

04.04.2017. 22:00
Nakon Duškove smrti utjehu pronašla u slikarstvu koje su dijelili


“More, kamen, tišine, intima” naziv je izložbe zadarske slikarice Nevenke Benini koju je sinoć, u Muzeju grada Zadra otvorio gradonačelnik Božidar Kalmeta.
Riječ je o dvadesetak ulja na platnu s mediteranskim motivima kojima slikarica nije dala ime, i to s razlogom.
– Sve što sam naučila o ljepoti života, glazbi, slikarstvu, vječitom trajanju ljepote, humanosti, traženju topline, o sjećanju na viđeno, zahvaljujem mom dragom Dušku, kojem sam ovu izložbu i posvetila. Želim da se pronađete u tim slikama, da uronite u njih i pronađete svoju intimu, kazala je slikarica napominjući kako su izloženi radovi nastali nakon smrti njezina supruga Duška, također slikara. Gradonačelnik Kalmeta, agronom po struci, vratio se tridesetak godina unatrag, kada su on i autorica izložbe, inače inženjerka kemije, zajedno radili u Marasci.
– Kratko smo radili zajedno jer sam ja otišao u politiku, a Nevenka u mirovinu. Ali još otada gajimo prijateljstvo. Ja se ne razumijem u umjetnost toliko da bih mogao govoriti o tehnici i stilu, ali primjećujem dvije stvari. Nevenka je koristila svijetle i tamne tonove. Pošto je započela slikati nakon odlaska u mirovinu, siguran sam da su ti tamni tonovi nastali nakon Duškove smrti, prokomentirao je gradonačelnik Kalmeta, a svoj osvrt na djela Nevenke Benini dao je i Milan Miočić-Stošić.
– Slikajući mediteranski krajolik Nevenka pokazuje da joj je on puno više od povoda. Bilo da se jasno prepoznaje, bilo da mu izgled i strukturu razgrađuje sve do same apstrakcije, korijeni su uvijek u stvarnom, u fascinantnoj igri oblika, linija i boja, koje joj daruje nenadmašna priroda u svim svojim mijenama. Nevenka slika vrlo nježnom paletom boja i postiže atmosferu smirenosti, sklada i mekoće te znalački koristi sve prednosti tehnike ulja na platnu, kazao je Miočić-Stošić osvrćući se i na drugu cjelinu u stvaralaštvu Nevenke Benini u kojoj su nastale slike koje odišu mističnošću i neistraženim dubinama koje promatrača uvlače u svijet u kojem se naslućuje slikaričina intima, procjepi tišine, lagano titranje duše i mračne tunele koji vode u nepoznato.
– Tajnu osjećate, ali ju ne možete definirati. Slike nemaju naziv. Autorica prepušta nama da sami pronađemo svoju ‘verziju istine’, svoj ključ za otkrivanje tajne, zaključio je Miočić-Stošić.
Ovo je šesnaesta po redu izložba Nevenke Benini, a ostaje otvorena do 23. travnja 2017.