Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ljubav umjetnice prema Dalmaciji izvire sa svake slike

Autor: Katina Vrsaljko

04.05.2009. 22:00
Ljubav umjetnice prema Dalmaciji izvire sa svake slike

Foto: Katina BAŽDARIĆ



I kad slika pridraške kamene kuće ili novigradsku valu ili pridrašku nošnju, umjetnica živo i vjerno dočarava sve ono što Damlacija u svojoj biti jest, rekla je na svečanom otvaranju izložbe Jagoda Ivčić, ravnateljica knjižnice


Knjižnica i čitaonica Novigrad proteklog je četvrtka ugostila mještane Općine Novigrad na trećoj autorskoj izložbi slika od njena otvorenja, a radi se o slikama u tehnici ulja na platnu autorice Margit Megyeri-Zubčić.
– Gospođa Margit sasvim nenametljivo stvara djela na sebi svojstven, suptilan način, inspirirana vječnom tematikom koja je nadahnjivala generacije umjetnika ovog podneblja: more, kamen, krš, dalmatinski motivi. I kad slika pridraške kamene kuće ili novigradsku valu ili pridrašku nošnju, umjetnica živo i vjerno dočarava sve ono što Damlacija u svojoj biti jest, rekla je na svečanom otvaranju izložbe Jagoda Ivčić, ravnateljica knjižnice.
Uz prigodni domjenak, otvorenje je uveličao i pjesnik iz Pridrage, Slavko Klapan, pročitavši pjesmu Ponos iz svoje zbirke Tu di istina ljubi more. A da ovoj umjetničkoj večeri ne nedostaje glazba pobrinuo se Vlado Paštrović, novigradski pjevač, otpjevavši uz gitaru nekoliko prigodnih dalmatinskih.
Autorica izložbe je pridraška nevjesta porijeklom iz Mađarske, a u zadnjih sedam godina, od kad živi u Pridrazi, u ovom je kraju našla inspiraciju za brojna djela. Kako potječe iz umjetničke obitelji, njezin put je bio gotovo predodređen, pa u rodnoj Vojvodini izlaže na samostalnim i skupnim izložbama od samog djetinjstva. Njezino najznačajnije djelo od dolaska u Hrvatsku je triptih ili oltarska pala koju je naslikala za mjesnu crkvu u Pridrazi, a prikazuje Svetog Martina, Gospu od Ružarija i Svetog Marka, zaštitnike mjesta.
– Inače slikam razne motive, a ovom prigodom odlučili smo izložiti radove inspirirane ovim krajem. Ipak, neko vrijeme ću morati zapostaviti ovakve radove jer se posvećujem novoj oltarskoj slici, naručenoj za mjesnu crkvu u Smilčiću te još jednoj koju planiram pokloniti svome sinu za novi dnevni boravak. Zapravo, želja mi je da ta velika slika ostane u obitelji Zubčić, rekla je Magyeri-Zubčić te pobliže opisala svoj rad na daru za sina – planira naslikati ulazak Hrvata na more po onome kako ona to zamišlja, uz potrebne povijesne činjenice. Tako trenutno istražuje kako su se prvi Hrvati oblačili, kako su izgledali, ponašali se. Sličnu sliku je u rodnom kraju radila i o doseljavanju Mađara.
Ovo je šesta samostalna izložba ove vrsne slikarice u Hrvatskoj, a članica je HDLLU-a Mansarda i Pridraškog umjetničkog kruga. Njezin sumještanin Zvonko Čulina, diplomirani povjesničar umjetnosti, u osvrtu o radu Margit Magyer-Zubčić između ostalog piše da je umjetnica vjerna detaljima koji odišu puninom umjetničke forme te do kraja odana punini lika i oblika, odnosno klasičnoj ljepoti i tradiciji.
„Bilo pejzaže, vedute, cvijeće, portreti, mrtve prirode ili religiozne motive, ona svjesno oblikuje do najmanjeg pigmenta i površine… Uz popratnu dozu paralelne tišine, pogotovo u bezfigurativnim kompozicijama gdje se kao u kadru zaustavlja vrijeme”, riječi su iz osvrta Zvonka Čuline.
Jugo, More i stina, Lavanda, Baćo i Svetka u pridraškoj narodnoj nošnji te Novigradska vala imena su samo nekih od radova koji će upotpunjavati prostor Knjižnice i čitaonice Novigrad sve do kraja mjeseca.