Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I Biograd u borbi za svijet bez nuklearnog naoružanja

Autor: Siniša Klarica

04.05.2010. 22:00
I Biograd u borbi za svijet bez nuklearnog naoružanja


Samo potpuno nuklearno razoružanje, naglasio je Ban Ki-moon, jamstvo je da se ono neće upotrijebiti
Jučer je u zgradi Ujedinjenih naroda na East Riveru započela plenarna sjednica svjetske organizacije
“Mayors for Peace”. Na početku zasjedanja gradonačelnike je pozdravio generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je podsjetio da je Mayors for Peace snaga koja okuplja 4.000 svjetskih gradova i preko milijardu ljudi. Stoga je, kaže generalni sekretar, nezamjenjiva uloga ove nevladine organizacije u borbi za potpuno i bezuvjetno nuklearno razoružanje. Samo potpuno nuklearno razoružanje, naglasio je Ban Ki-moon, jamstvo je da se ono neće upotrijebiti.
Ban Ki-moon se obratio gradonačelnicima samo dan nakon velike konferencije o neširenju nuklearnog oružja i svog osobnog poziva predsjedniku Irana Mahmudu Ahmadinedžadu da obnovi povjerenje svijeta u, kako je istaknuo, iransku miroljubivost svog nuklearnog programa. Vrlo važan korak prema potpunom razoružanju jest i stvaranje svjetskih zona bez nuklearnog naoružanja. Iako Ban Ki-moon nije o tome govorio u detalje, jasno je da je taj prijedlog u suglasju s prijedlogom kojeg je objavila državna tajnica Hillary Clinton. Prema njenom mišljenju “nuclear free” zone bi trebale biti Afrika, Južni Pacifik, Jugoistočna Azija, ali i csredišnja Azija zajedno s Bliskim Istokom. Također, američka državna tajnica je jednostrano objavila da SAD neće upotrijebiti nuklearno oružje protiv država koje ne posjeduju takvu vrstu oružja.
Ban Ki-moon će u kolovozu, kao prvi generalni tajnik UN-a, sudjelovati na obilježavanju obljetnice eksplozije prve atomske bombe u Hirošimi. Podsjećajući sve na taj strašni čin masovnog uništenja ljudi, generalni sekretar pozvao je sve gradonačelnike da pišu članke i pisma, da utječu na svoje vlade i da se nikad ne umore postavljajući pitanje d kada ćemo čekati na nuklearno razoružanje. Također je dodao da će se inicijativa s neširenjem, a zatim i totalnim nuklearnim razoružanjem, proširiti na ostala oružja za masovno uništavanje, pa na možebitna svemirska i u konačnici na konvencionalna oružja.
Generalnog tajnika UN-a Ban Ki-moona pozdravio je predsjednik Gradonačelnika za mir gradonačelnik Hirošime Tatatdoshi Akiba, uime predsjedništva u kojem potpredsjedničko mjesto drži Biograd na moru. Zajedno s ostalim članovima predsjedništva, s generalnim tajnikom rukovala se predstavnica biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza, Jasminka Bajlo.
 


“Jahačica” položena u vrt


Hrvatski novinari i predstavnici Grada Biograda na moru ostali su jučer začuđeni kad su na putu prema konferencijskoj sali u zgradi UN-a naišli na neprikladno ostavljen kip konjanika jednog od simbola Ujedinjenih naroda. Riječ je o “Jahačici”, spomeniku mira, skulpturi hrvatskog kipara Antun Augustinčića. “Jahačica” je darovana 1954. kao dar tadašnje SFRJ Ujedinjenim narodima i bila je smještena ispred glavne zgrade u New Yorku. Postolje spomenika načinjeno je od mramora s Brača, a visoko je deset metara, dok je skulptura visoka pet metara.
No, kako smo doznali od osoblja UN-a, zbog renoviranja glavne zgrade UN-a, sve skulpture i umjetnine koje su krasile okoliš prostora UN-a su razmještene po vrtu iza zgrade. No, način na koji je odložena “Jahačica”, pomalo je tužan prizor za oko, složili su se svi oni koje smo jučer pitali u stanci zasjedanja konferencije “Mayors for Peace”.