Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“Izronio” podni mozaik iz 1. stoljeća

Autor: Branko Božić

04.05.2010. 22:00
“Izronio” podni mozaik iz 1. stoljeća


Cilj nam je ovim detaljnim i studioznim arheološkim istraživanjima do kraja istražiti ovaj lokalitet, posebno podni mozaik. Idemo naprijed metar po metar, prvo skidajući zemljani sloj. Mozaik će se obnoviti i konzervirati po uputama i savjetima stručnjaka za ovakav tip nalaza, kaže kustos Mate Radović
U organizaciji Muzeja ninskih starina i Grada Nina te uz suglasnost Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela Zadar, ovih su dana nastavljeni arheološko-istraživački radovi na jednom u nizu neprocjenjivo vrijednih kulturnih dragulja ovog drevnog starohrvatskog kraljevskog grada.
Pod budnim okom arheologa
Riječ je o lokalitetu Banovac, smještenom u neposrednoj blizini Gradskog groblja, na kojemu je u nekoliko dosadašnjih arheološko-istraživačkih kampanja istraženo više od 1.500 metara četvornih površine. Poslove na terenu provode djelatnici ninskog gradskog Komunalnog poduzeća “Komio” pod budnim okom kustosa i voditelja Muzeja ninskih starina arheologa Mate Radovića i njegova tima, koji čine vanjska suradnica magistrica arheologije Majda Predovan i apsolvent arheologije Robert Kordić.
Kao što je poznato, na Banovcu su uz ostalo iz zemlje izronili ostaci velike rimske vile Urbane, veličine 17 puta 30 metara, čime su na površinu izašle bitne spoznaje o urbanom životu ondašnje antičke Aenone. Svakako da tome u prilog idu i otkrivene površine rijetko viđenog podnog mozaika s prikazima životinja te geometrijskih i vegetabilnih dekoracija, koji po tumačenju konzervatora i arheologa, potječu iz 1. i 2. stoljeća. U ovoj i po svoj prilici završnoj kampanji krenulo se s istraživačkim radovima u smjeru istoka, gdje se u nastavku proteže podni mozaik. Radi se o zemljišnoj parceli koja je donedavno bila privatno vlasništvo i na kojoj su se nalazila dva stara objekta. Nju je u međuvremenu davanjem zamjenske parcele otkupio Grad Nin, stvorivši tako uvjete za kretanje u ovaj posao, za koji je Ministarstvo kulture iz Zagreba za ovu godinu osiguralo 200.000 kuna, koliko će i Grad Nin osigurati iz ovogodišnjeg gradskog proračuna.
– Cilj nam je ovim detaljnim i studioznim arheološkim istraživanjima do kraja istražiti ovaj lokalitet, posebno podni mozaik. Idemo naprijed metar po metar, prvo skidajući zemljani sloj. Imamo slučaj da je na pojedinim mjestima mozaik oštećen iz jednostavnog razloga što se u srednjem vijeku ovdje intenzivno odvijao život. No, to neće u konačnici predstavljati neki veći problem jer će se mozaik obnoviti i konzervirati po uputama i savjetima stručnjaka za ovakav tip nalaza, kaže kustos Mate Radović, dodajući da paralelno s istraživačkim radovima radnici “Komia” rade na daljnjoj izgradnji odgovarajućeg ogradnog kamenog zida, čime će se onemogućiti prolaz i šetnja po ovom prostoru bez stručnog nadzora i to poglavito za vrijeme ljetnih mjeseci od strane brojnih domaćih i stranih turista.
Ogradni zid
– Također na unutarnjem prostoru između same građevine i ogradnog zida radi se zemljani nasip, koji će se po planu i programu hortikulturno oplemeniti. Radovi na izgradnji ogradnog zida trebali bi biti gotovi do polovine lipnja, a istodobno će se privesti kraju i arheološka istraživanja. Detaljno čišćenje čitavog lokaliteta te njegova kompletna konzervacija trebali bi se obaviti najdalje do konca 2012. godine, kada će Banovac konačno biti prezentiran ninskoj i široj domaćoj i stranoj javnosti, pojašnjava Radović.
Na kraju naš sugovornik ističe kako je u zadnje vrijeme Grad Nin zablistao svojim izvornim sjajem prvenstveno zahvaljujući brizi i ljubavi prema ninskim kulturnim spomenicima od strane svih Ninjana te posebno ninskog gradonačelnika Emila Ćurka i njegovih suradnika, među kojima istaknuto mjesto zauzima stručna suradnica za kulturu prof. Marijana Ramov.
Naravno, tu je i Ministarstvo kulture RH bez čije financijske potpore teško da bi se došlo do ovakvih rezultata, kao i zadarskog Konzervatorskog odjela i njegove konzervatorice i više stručne savjetnice za zaštitu spomenika kulture prof. Anastazije Magaš, koja jednostavno iz dana u dan bdije nad spomenicima kraljevskog grada Nina. Tu su i nezaobilazni djelatnici gradskog Komunalnog poduzeća “Komio”, koji su stalno na raspolaganju arheolozima i konzervatorima.