Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hladnjača puna srdela, ali Podravka nije isporučila ambalažu

04.05.2011. 22:00
Hladnjača puna srdela, ali  Podravka nije isporučila ambalažu


Trenutačno proizvodnja u Adriji ne radi, navodno, zbog nedostatka srdele, no imam informaciju da je naša hladnjača puna srdela, ali da nema ambalaže koju isporučuje Podravka. Radnice trenutačno ne rade, one su na korištenju godišnjeg odmora i ne znamo koliko će to potrajati – Patricija Jelenković, glavna sindikalna povjerenica SPIV-a


Ponovno pokretanje proizvodnje, prekid diskriminacije žena naspram  muškaraca, poboljšanje uvjeta  rada i redovitija isplata plaća  samo su dio zahtjeva iznesenih  jučer na predstavljanju Sindikata poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede  Hrvatske, novog sindikata u  Adriji u prostorijama Doma  sindikata.
– Trenutačno proizvodnja u  Adriji ne radi navodno zbog  nedostatka srdele, no imam  informaciju da je naša hladnjača puna srdela, ali da nema  ambalaže koju isporučuje Podravka. Radnice trenutačno  ne rade, one su na korištenju  godišnjeg odmora, sada koliko  će to potrajati… Ako im istekne godišnji onda se ide na  tzv. „čekanje” koje je plaćeno  60 posto od plaće, opisala je  ukratko situaciju glavna sindikalna povjerenica SPIV-a  Patricija Jelenković, pojašnjavajući kako drugačija pravila  vrijede u visini plaće kada su  radnice na poslu ili su doma na  čekanju ili bolovanju.
Težak položaj radnica
– To je diskriminacija radno-pravnog odnosa, a stečena  prava nitko ne smije dirati po  Zakonu o radu Republike Hrvatske, kazala je Jelenković.
Uz probleme oko same  proizvodnje, istaknut je i težak  položaj radnica koje, osim što  rade u teškim uvjetima, su i  diskriminirane u visini plaća  naspram muškaraca, radeći isti posao. Naime, kako je istaknuto na konferenciji, žene  su primljene na radna mjesta u  proizvodnji, dok su muškarci,  njih nekoliko, zaposleni na poslovima transporta koji su bolje plaćeni. Ipak, zbog nedostatka radne snage, na poslove  transporta se potom prebacuju žene koje su ne plaćaju po  višem koeficijentu koji vrijedi  za transport, već ostaju na onoj  visini plaće predviđenoj za radno mjesto u proizvodnji, pa  tako u odnosu na muške kolege, plaće radnica znaju biti i  700 kuna niže.
Boje se Podravke
Kako je Adrija tvrtka od  posebnog interesa za ovu regiju i zapošljava preko 230 ljudi, prvi zahtjev novoosnovanog sindikata jest da se hitno  pokrene proizvodnja jer srdela  ima u hladnjačama, ali nema  ambalaže koju osigurava Podravka kao strateški partner  kojem je i prodan Adrijin  brend Eva, pojasnio je Vedran  Uranija, v.d. županijskog povjerenika SSSH, ističući i drugi  neposredni povod konferencije koji je, kaže, nastao prije  nekoliko dana, a to jest  upućivanje stotinjak radnica u  tvrtku Ostrea u Stankovcima  do rujna kada ističe sezona  inćuna.
– Mi tražimo pravna jamstva  od Uprave da se te radnice  potom vrate natrag u Adriju te  da imaju ista prava kao što su  ih imali. Jer, prema ovom što  smo dobili od uprave, mi tu ne  vidimo nikakva jamstva. Bojimo se da tamo ne ostanu i da  im se nakon toga otkaže ugovor, kazao je Uranija.
– S obzirom da je Adrijin  brend Eva prodan Podravci,  mi radimo za nju i Podravka  nam isplaćuje plaće, no moram reći da ovaj sindikat  strahuje da ovaj odlazak u Ostreu ne bi bio konačan i definitivan, jer imamo neslužbene informacije da će Adrija  ubuduće raditi isključivo za  Podravku koja bi tako mogla  dati uvjet da joj više ne treba  230 žena, nego samo 120.  Upravo zato moramo što hitnije ugovoriti sastanak s upravama Adrije i Podravke, upozorila je Patricija Jelenković.
Bez komentara o  kaznenom postupku
Uz navedeno Uranija je  najavio i potraživanje prava  putem peticije upućene upravi  Adrije, budući da su radnice  zaposlene na proizvodnji konzervi dok rade plaćene prema  koeficijentu 1.45, no dok su na  bolovanju ili čekanju koeficijent se smanjuje na 1.15.
– One nisu svojom krivnjom  kući, već su kući kada ih uprava pošalje. Dakle, njima uprava smanjuje plaću kada ih se  pošalje kući ili kada su na bolovanju, što prema zakonu ne  može biti, pojasnio je Uranija,  dodavši kako neće komentirati  kazneni postupak koji se provodi protiv direktora Miodraga Lacića, no da od uprave  Adrije traže da ubuduće pravovremeno izvještava sindikat  o svim poslovnim odlukama,  posebno odlukama s Podravkom koji je njihov glavni strateški partner.
– Sindikat mora biti izvještavan o tome barem jednom u tri  mjeseca, pa čak i više puta po  potrebi o svim poslovnim  odlukama. Štoviše, smatramo  da bi se ovi kazneni postupci  izbjegli da je sindikat bio izvještavan i uključen u donošenje poslovnih odluka. Jer,  do sada mi smo o svemu znali  samo neslužbeno, po kuloarima. Zato ubuduće želimo  transparentan odnos, ali i da  sindikat sudjeluje u poslovnim  odlukama kao što je praksa i u  Njemačkoj, Italiji, Austriji i  drugim zemljama koje su već  izašle iz krize. Jer, uprave  njihovih tvrtki pitaju radničke  sindikate što će napraviti. One  ne donose odluke same, a mi  to u Hrvatskoj još nemamo.  No, bez radničke participacije  nema efekta i želimo da Adrija  i druge tvrtke to shvate, zaključio je Uranija.
 


Samo žele raditi i redovito primati plaće




Nikakve stimulacije nema, a o teškim uvjetima da ne govorima. Nama  Hitna medicinska pomoć preko ljeta dolazi barem dvaput dnevno, kazuje  Jelenković.
Naime, zbog vlažnih uvjeta rada, preko zime je prehladno, a ljeti dok  se kuha riba temperature u tvornici dosežu i do nevjerojatnih 110  stupnjeva Celzijevih. Ipak, radnice su i dalje voljne raditi.
– Želimo raditi i redovito primati plaće. Zimi nam je hladno, ljeti je vrućina,  no toliko smo godine tu i nemamo gdje, kazala radnica Vesna Lulić.