Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na granici ostvarivog

04.05.2011. 22:00
Na granici ostvarivog


Zadru najprihvatljiviji scenarij su pobjede u dvije posljednje utakmice (Prelog kod kuće i Županja u gostima), uz uvjet da Mladi rudar i Dragovoljac ne naprave isto


Prošlotjedni poraz Zadra u Umagu, odnosno  remi Hrvatskog dragovoljca i  Mladog rudara, iz zadarske  su perspektive dodatno zakomplicirali redoslijed  začelja Prve rukometne lige.  U posljednja dva kola  momčadi iz Dugog rata i  Labina ući će sa 18, a “plavi”  sa 17 bodova. Spomenuta tri  kluba tako će nastaviti neizvjesnu utrku za osvajanje 11.  mjesta, onog koje osigurava  ostanak u prvoligaškom  društvu i onog koje trenutačno zauzima Mladi rudar.  Labinjani su u najboljoj poziciji i zbog boljeg međusobnog omjera s obje momčadi,  “dragovoljcima” jednak konto  daje nadu da će u samoj  završnici napraviti dugo  očekivani iskorak, dok najteži  posao očekuje igrače Romana Perinovića, simbolično pozicionirane uz brojku 13 i  prve pratitelje već otpisanog  Preloga.
Borba za ostanak ove sezone uvelike podsjeća na  trčanje po pokretnoj traci:  momčadi sa začelja iz kola u  kolo troše energiju ulažući  goleme napore ne bi li se  pomakli s mjesta, no konačno  smo stigli do faze u kojoj  ćemo saznati čiji će trud biti  honoriran produljenjem prvoligaškog statusa, a čiji nedovoljan. Kroz nekoliko od  mogućih scenarija pokušat  ćemo dati odgovor na proljetnu enigmu.
Zadru najprihvatljiviji scenarij su pobjede u dvije posljednje utakmice (Prelog kod  kuće i Županja u gostima), uz  uvjet da Mladi rudar i Dragovoljac ne naprave isto. U  tom slučaju rukometaši iz  Mocira bi sa 21 bodom bili  sigurni. Međutim, pritom će  im velik problem predstavljati  dvoboj 26. kola sa Županjom.  Naime, njihov suparnik do  tada mora odigrati utakmicu  u Osijeku u kojoj, ne dođe li  do pozitivnog rezultata, također dolazi u zonu ispadanja. Slavonci su sa 21 bodom trenutačno na 10. mjestu, što znači da ih Dugoraćani  i Labinjani do kraja prvenstva  mogu još i prestići. Zadru pak  igra i neriješen ishod u Županji, no ponovno uz uvjet da u  konačnom redoslijedu bude  izjednačen s Dragovoljcem, s  kojim ima bolji omjer, ali  nipošto i s “rudarima”.  Međutim, da bi se takvo što  dogodilo Labinjani bi iz preostalih dvoboja (Crikvenica  kod kuće i Senj u gostima)  trebali izvući maksimalno  bod. A to je malo vjerojatno.  Najizglednije je da će u 25.  kolu MR, HD i Zadar upisati  očekivana slavlja u domaćim  utakmicama (teško je prognozirati što Županja može u  Osijeku) te da ćemo na konačnu odluku trebati pričekati sredinu svibnja. Na žalost  po Zadrane i Dugoraćane  jednako je izgledno i da će  trenutačni redoslijed na kraju  ostati nepromijenjen, odnosno da će 2010./11. sezonu  Labinjani okončati na 11.  mjestu sa 20, Dragovoljac na  12., također sa 20, a Zadar na  pretposljednjem s 19 bodova.  U prilog ovoj tezi najbolje  govori podatak da su članovi  više puta spomenutog trolista  podjednako neučinkoviti na  gostovanjima.
Kao što smo već kazali, ovo  su samo neki od mogućih i  možebitnih scenarija. Za pobrojati sve trebalo bi nam  mnogo više redaka i još više  računanja. U kalkulacije  primjerice nismo uključili  opuštanje klubova koji u posljednje dva kola ulaze potpuno rasterećeno, ili – ne daj  Bože – zakulisne igre.
 


Tko s kim do kraja




Zadar: PRELOG, Županja.
Mladi rudar: CRIKVENICA, Senj Wallenborn.
Hrvatski dragovoljac: ĐAKOVO, Crikvenica.
Županja: Osijek, ZADAR.
Napomena: Velikim slovima označene su domaće utakmice.


 


Ishodi međusobnih susreta


Jesen: Zadar – Mladi rudar 26:24, Hrvatski dragovoljac – Zadar 31:28, Zadar – Županja 29:30, Županja – Mladi rudar 28:22, Hrvatski dragovoljac – Županja 31:27, Mladi rudar – Hrvatski dragovoljac 34:19.
Proljeće: Mladi rudar – Zadar 28:21, Zadar – Hrvatski dragovoljac 34:28, Mladi rudar – Županja 30:27, Županja – Hrvatski dragovoljac 25:20, Hrvatski dragovoljac – Mladi rudar 29:29, Županja – Zadar (14. svibnja).