Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Novi hitovi klape Donat

04.05.2011. 22:00
Novi hitovi  klape Donat


U prostorijama Društva zadarskih Arbanasa u utorak je uz pjesmu, dobru spizu, pa i poneku recitaciju svečano predstavljen novi nosač zvuka najdugovječnije zadarske klape – klape Donat. Pred dupkom ispunjenom dvoranom pjesme s novog albuma, pa i onu naslovnu “Za tebe san moga”, zapjevali su članovi klape, pa ako je suditi po reakcijama publike, ovog ljeta će s njega proizaći barem nekoliko hitova. Oduševljenje specifičnom izvedbom izazvale su i djevojke klape Barufa, a o ljubavi i inim stvarima putem svojih recitacija govorila je pjesnikinja Senka Paleka Martinović.
Predstavljanje je vodila Ana Marušić, a ono je održano u sklopu Dana Gospe Loretske kojima se obilježava dolazak Arbanasa iz Barske nadbiskupije u Zadar.
Klapa Donat je sljedbenica ansambla Donat oformljenog 1972. godine. Sam ansambl Donat snimio je nekoliko nosača zvukova, no svoj prvi album klapa Donat izdala je 1990. godine, a drugi je uslijedio tek sada iz razloga što je klapa Donat bila prvenstveno zabavnjačka klapa orijentirana na nastupe po hotelima. Na albumu koji ima deset pjesama sedam je autorskih, pisanih upravo za klapu Donat. Tu je i jedna obrada, jedna narodna pjesma te jedna pjesma od Đanija Maršana. S naslovnom pjesmom albuma “Za tebe san moga” klapa Donat se predstavila i na prošlogodišnjem Festivalu zabavne glazbe Zadar, a snimljen je i televizijski spot.
Na predstavljanju je ponovno istaknuta i zanimljiva povijest Donata. Naime, tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja “Donatovci” su proputovali cijelu Europu, Australiju i SAD. U šali znaju reći da su jedina klapa koja je pjevala svim hrvatskim predsjednicima, uključujući i predsjednika bivše nam države. Bilo je tu i nastupa pred premijerima i predsjednicima drugih država, šeicima, prinčevima pa i papom, a s obzirom na novi stvaralački zamah, vjerujemo da se takva praksa nastaviti i u budućnosti.