Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otvaranje Ninskih usta

04.05.2011. 22:00
Otvaranje Ninskih usta


U ovoj fazi iskopat će se nešto više od sto metara dužnih morskog dna i to do deset metara u širinu te do 2,5 metara u dubinu. Ovim ćemo potezom donekle ublažiti probleme oko tristotinjak vlasnika kaića i brodica. Osobito je stanje teško za vrijeme oseka kada se razina mora spusti na 100 do 120 centimetara, kaže Jozo Mustać


Budući da je ponovno  po tko zna koji put iskrsnuo  problem nemogućnosti isplovljivanja i uplovljavanja brodica i kaića u ninski porat kroz  morski tjesnac Ninska usta,  ovih se dana odlukom Grada  Nina krenulo u njegovo ponovno čišćenje i odmuljivanje.
Riječ je o plovnom putu  iznimno važnom za razvojnu  strategiju samog grada Nina, u  koji bure, valovi i morske struje sa sobom nanesu velike količine pijeska i blata. Ovaj problem kao i problem samog  gradskog porta na najboljem  je putu da se konačno temeljito i studiozno riješi, zahvaljujući upravi Grada Nina i gradonačelniku Emilu Ćurku koji  su učinili prvi korak pokrenuvši 2009. godine izradu  “Studije matematičkog modela migracija pijeska i mulja u  ninskom akvatoriju”, a time i u  gradskoj luci. Studija je koncem veljače bila na javnoj raspravi pred građanima Nina.  Izradili su je stručnjaci  Građevinskog fakulteta iz Zagreba, a o njoj su se građani  uglavnom pozitivno očitovali.
S obzirom na to da se do  konačnog rješenja problema  mora živjeti, a da je iz dana u  dan sve bliže i ovogodišnja  turistička sezona, počelo se s  ovim zahvatom. Ishodovane  su sve potrebne suglasnosti, a  posebno one koju je izdala  zadarska Lučka kapetanija.  Navedene poslove na terenu  sa specijalnim strojem izvode  djelatnici ninskog gradskog  komunalnog poduzeća Komunalije i odvodnja d.o.o.
– U ovoj nužnoj fazi iskopat  će se nešto više od sto metara  dužnih morskog dna i to do  deset metara u širinu te do 2,5  metara u dubinu. Ovim ćemo  potezom donekle ublažiti svakodnevne muke i probleme  oko tristotinjak ninskih vlasnika kaića i brodica. Osobito  je uplovljivanje i isplovljavanje  teško za vrijeme oseka kada se  razina mora na navedenom  potezu spusti na 100 do 120  centimetara, kaže pročelnik za  komunalnu djelatnost Grada  Nina dipl. inž. Jozo Mustać.
Spomenuta studija odmuljivanja i produbljivanja samog porta i prilaza kroz Ninska usta predložila je nekoliko  zanimljivih i provedivih  rješenja. No, da bi se zaista i  krenulo u posao, moralo bi se  osigurati velika sredstva i uz to  ishoditi razne dozvole, a među  njima i lokacijsku dozvolu za  gradnju.
– Vjerujemo da će se ipak u  skoroj budućnosti i ovaj gradski problem skinuti s dnevnog  reda, s kojim su se ne samo  desetljećima, već i stoljećima  nosile ninske generacije. Ovo  što sad radimo nije ništa nego  privremeno ‘gašenje’ požara,  jer nam drugo ništa i ne predstoji u trenutačno složenoj financijskoj situaciji, zaključuje  pročelnik Mustać.