Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar dobio novi ugostiteljski kadar

04.05.2011. 22:00
Zadar dobio novi ugostiteljski kadar


Analizom kadra utvrđeno je da su, između ostalih, konobar, pomoćni kuhar i slastičar zanimanja koja nedostaju. Čestitamo svima i nadamo se da će ovo doprinijeti vašem zapošljavanju. Dok se većina vas ne zaposli, ovaj projekt nećemo smatrati uspješnim, rekao je Željko Marić, pročelnik zadarskog Zavoda za zapošljavanje


Na terasi hotela  Adriana Falkensteiner na Boriku jučer su svečano dodijeljene diplome pomoćnim  kuharima, konobarima i slastičarima, koji su upravo završili svoje obrazovanje u organizaciji zadarskog Zavoda  za zapošljavanje i Suvremenog učilišta u Splitu.
Analizom kadra utvrđeno  je da su, između ostalih, to  zanimanja koja nedostaju, a  novih 20 pomoćnih kuhara,  12 slastičara i 6 konobara  sada ima važnu referencu u  životopisu, koja je nekima od  njih već omogućila zapošljavanje.
– Čestitamo svima i nadamo  se da će ovo doprinijeti vašem  zapošljavanju. Dok se većina  vas ne zaposli, ovaj projekt  nećemo smatrati uspješnim,  rekao je Željko Marić, pročelnik zadarskog Zavoda za zapošljavanje.
Milivoj Jerkunica, direktor  Suvremenog učilišta u Splitu,  izrazio je zadovoljstvo što se  diplome dodjeljuju u pravo  vrijeme, prije početka sezone.
– Kuharima se nastojalo dati više znanja, da mogu uvijek  uskočiti, ako se glavnom  kuharu nešto dogodi. Slastičar je zanimanje koje se traži  i drago mi je da su se neki  ovdje već zaposlili, a od konobara koji su se ovdje obrazovali sam čuo i za ‘bečko  posluživanje’. To znači da  dižemo razinu usluživanja i  idemo korak dalje. Uvijek  učite, čitajte, raspitujte se i  usavršavajte jer cijeli život se  uči, rekao je Jerkunica.
Osim Jerkunice i Marića,  novom kadru diplome su  uručili njihovi predavači sa  splitskog Učilišta. Kroz 15 dana s njima su radili Antun  Nišević za obuku pomoćnih  kuhara, Igor Goleš za obuku  konobara i Cvita Lolić za  slastičare.
– Sreća da su došli u Falkensteiner, dobru kuću u kojoj imaju što vidjeti i naučiti –  od pripreme povrća, mesa,  ribe do čišćenja i pranja posuđa. Drago mi je da sad  imamo ljude koji su spremni  na svom radnom mjestu pokazati umijeće i dati dio sebe,  što je u interesu cijele zajednice, rekao je Nišević.
Ivica Šimičić je završio za  pomoćnog kuhara i vjeruje da  će mu to puno pomoći pri  zapošljavanju.
– Raspitivao sam se na Zavodu postoji li mogućnost  prekvalifikacije i ukazala se  ova prilika. Nakon pismenog  ispita u 15 dana prakse radili  smo sve – i u hladnoj i toploj  kuhinji, na grillu, prali smo  posuđe… sve što se radi u  kuhinji restorana. Sad imam  bolju priliku naći posao, kazao je Šimičić koji je na kraju  dodjele svima poželio uspješnu godinu.
Nakon svečane dodjele i  pljeska za svakog kolegu, na  domjenku koji je pripremio  ovaj novi ugostiteljski kadar,  demonstrirali su što su  naučili. S kuharsko-slastičarskim domjenkom bili su zadovoljni njihovi mentori, oni  sami, a nadaju se da će to  uskoro demonstrirati i novim  poslodavcima.