Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Petar i Pavle: Idemo na sve ili ništa

04.05.2012. 22:00
Petar i Pavle: Idemo na sve ili ništa


S obzirom da smo u olimpijskoj godini, konkurencija je potkraj ciklusa daleko najjača – kaže Petar Cupać


Slabašan vjetar u Zadarskom kanalu jučer je ujutro sudionike Svjetskog prvenstva 49er-a zadržao na Vitrenjaku, prisilivši ih da vrijeme u iščekivanju treninga krate posljednjim provjerama na “jedriličarskim formulama 1” i pogledima prema moru. Među njima su i uzdanice Hrvatske i JK Uskok Peter Cupać i Pavle Kostov, koji jedva čekaju ponedjeljak i prvi službeni plov.
– Već godinu dana upoznati smo s činjenicom da će se Svjetsko prvenstvo održati u Zadru, na nama domaćem terenu. Poznajemo kretnje vjetra i sve uvjete koji nas ovdje očekuju, no to u jedrenju i ne mora biti prednost. Zato smo posljednje regate Svjetskog kupa u španjolskoj Palma de Mallorci i francuskom Hyeresu iskoristili za što bolju pripremu za SP – govori Kostov, a Cupać će se nadovezati riječima:
– Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta zimu nismo iskoristili na željeni način pa smo iz tog razloga u Španjolsku otišli tri tjedna pred početak regate. Te pripreme su nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu u Australiji bile temelj za aktualnu sezonu.
Kakav plasman priželjkujete na ovogodišnjem SP-u?
– Nadamo se da bismo mogli do najboljeg rezultata do sada. Na Svjetskom prvenstvu u Italiji 2009. godine bili smo 12., a sada bi nas veselio bilo koji plasman među prvih 10 posada – naglašava Kostov.
Konkurencija će, kaže Cupać, ove godine biti iznimno jaka.
– S obzirom da smo u olimpijskoj godini, konkurencija je potkraj ciklusa daleko najjača. Razlika je nastupati na SP-u prije i nakon Olimpijade jer su svi u top formi i žele je, ako je moguće, još dodatno izbrusiti. U Zadar su došli najbolji od najboljih, a otežavajuća okolnost će biti i potraga za olimpijskim normama nacija koje ih još nisu ulovile. Ti će jedriličari također dati sve od sebe.
Ipak, među najboljima neće biti Engleza koji se, upoznaje nas Kostov, za London 2012. pripremaju u tajnosti. Znači li to da će se i Zadrani štedjeti na ovoj regati?
– U Zadru se definitivno nećemo štedjeti. Idemo na sve ili ništa, pa što bude. Želimo se u svom gradu predstaviti na najbolji mogući način – složan je dvojac koji u četrdestdevetki zajedno jedri od 2004.
Dodat će još da isto vrijedi i za Olimpijske igre, na kojima se neće zadovoljiti samo kredom o važnosti sudjelovanja. Cupaću će nastup u Londonu biti treći, a Kostovu drugi olimpijski pokušaj.
– U Pekingu nismo ostvarili značajniji rezultat. Naš je plasman tada bio u skladu s nevelikim očekivanjima, međutim, kroz ovaj smo olimpijski ciklus pokazali da možemo bolje te se nadam da ćemo i u Londonu izboriti mjesto među najboljih 10 nacija. To bi bio vrijedan doseg – podvukao je Cupać.