Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Revoltirani stanar nasrnuo na Milinkovića i udario policajca nogom

04.05.2012. 22:00
Revoltirani stanar nasrnuo na Milinkovića i udario policajca nogom


Tijekom policijske intervencije, nakon što su se stanari tzv. Galićevih zgrada okupili i pobunili jer je bagerist poravnavajući Milinkovićev teren pokidao telefonski kabel, došlo je do eskalacije koja je rezultirala najprije obrušavanjem nezadovoljnog stanara na Milinkovića, a potom i na policajca kojeg je stanar udario nogom


Nakon prividnog primirja na Poljani Dragutina Domjanića u Diklu gdje je prije mjesec i pol Nikša Milinković sa svog zemljišta radnim strojevima uklonio asfaltni put prema takozvanim Galićevim zgradama, u četvrtak navečer situacija se tamo ponovno zahuktala kada je bagerist poravnavajući Milinkovićev teren presjekao telekomunikacijski kabel. Stanari su ostali bez telefona, interneta i kabelske televizije što je rezultiralo masovnim okupljanjem ispred zgrada i policijskom intervencijom. Nešto iza 19 sati na poprište je izišao i gradonačelnik Zvonimir Vrančić kojeg su pozvali stanari zgrada.
Stanari došli po gradonačelnika na kućnu adresu
– Grupa građana koji stanuju u zgradama u Diklu predvečer mi je došla na kućnu adresu moleći me da im pomognem. Iznenadili su me svojim dolaskom, a kad su mi ispričali o čemu je riječ i kad sam vidio koliko su uznemireni, otišao sam na mjesto događaja. Upoznao sam ih sa svim pravnim postupcima koje je Grad do sada poduzeo i koje će poduzeti – rekao je gradonačelnik Vrančić napominjući kako je Grad rješavanje ovog problema prepustio institucijama, odnosno Općinskom sudu u Zadru gdje je nedavno održano i sudsko ročište između Grada Zadra i grupe stanara s jedne i Milinkovića s druge strane. No, spor je ostao bez epiloga jer je Milinkovićev odvjetnik zatražio izuzeće svih zadarskih sudaca pozivajući se na pristranost zbog pritiska gradskih vlasti na njihov rad te se još čeka odluka.
U međuvremenu stanari su i dalje bez pristupnog puta, a jučer su ostali i bez telefona i interneta.
– Angažirao sam bagerista da poruši dio suhozida na mom terenu. U jednom trenutku on je nenamjerno zahvatio telefonski kabel. I nas je to iznenadilo jer nigdje nismo vidjeli nikakvu oznaku koja bi dala naslutiti da je tu nekakav kabel – kaže Milinković napominjući kako je policiji još jednom pokazao svu svoju dokumentaciju iz koje je razvidno da je on vlasnik zemljišta.
Policija i odvjetništvo istražuju događaj
– U suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom spomenuti događaj još se uvijek obrađuje, provode se izvidi i prikupljaju dokazi, a o događaju je obaviješteno i poduzeće u čijem su vlasništvu oštećeni kabeli. Državno odvjetništvo će potom utvrditi ima li elemenata kaznenog djela o čemu ovisi daljnje postupanje, odnosno eventualno podizanje kaznene prijave – rekli su u PU zadarskoj gdje je sinoć oko 21 sat, zbog napada na njihova djelatnika, priveden 36-godišnji Zadranin, stanar u “Galićevim zgradama”.
– U četvrtak oko 21 sat, u ulici Poljana Dragutina Domjanića u Zadru, 36-godišnjak je vrijeđao i fizički nasrnuo na 30-godišnjaka koji je na svom zemljištu izvodio radove. Kad mu je policijski službenik PU zadarske zapovjedio da prestane s napadom, 36-godišnjak se oglušio na zapovijed i nogom u tijelo udario policajca.
Nakon ovoga napadač je uhićen i priveden u službene prostorije policije gdje je potom nad njim provedeno kriminalističko istraživanje – izvijestio je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan napominjući kako je protiv 36-godišnjaka potom podnesena  kaznena prijava zbog napada na službenu osobu. Muškarac je u jutarnjim satima prepraćen sucu za prekršaje i nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode.


Stanar nasrnuo na policajca u civilu




Muškarac koji je zbog napada na Nikšu Milinkovića i policajca u četvrtak navečer kazneno prijavljen te priveden prekršajnom sucu ispričao nam je kako mu je žao zbog takvog razvoja događaja, no da mu je sinoćnje kidanje telefonskog kabla prelilo čašu.
– Automobil već mjesec i pol parkiram 100-tinjak metara dalje od zgrade, a sinoć kad je još i presječen kabel za telefon i internet jednostavno mi je bilo previše. Od lani sam bez posla, imam zdravstvenih problema, stan na kredit i troje male djece. U teškoj sam financijskoj situaciji zbog čega stan pokušavam prodati još od studenog prošle godine, ali zbog svih problema u tim zgradama to mi ne ide – kaže 36-godišnjak dodajući kako je njegova supruga dan ranije taman bila pronašla neki posao koji je obavljala preko interneta ne bi li zaradila koju kunu, no kako je bagerist presjekao kabel to joj je propalo.
– Kad mi je rekla da nema interneta pa kad sam došao pred zgradu i vidio zašto jednostavno mi se u trenutku pomračio um. Vikao sam na Milinkovića, istina je, jer mi je više dosta svega, ali za tog policajca priča je nešto drugačija nego to policija tvrdi. On je krenuo trčati k meni vičući “što to radiš, što to radiš” i onda me je zgrabio za vrat. Odgurnuo sam ga nogom braneći se i misleći da je on Milinkovićev prijatelj. Taj je policajac bio u civilu, u crnoj robi i obrijane glave. Tek nakon što sam ga odgurnuo predstavio mi se – kaže 36-godišnji stanar zgrade u Diklu, a njegove navode demantiraju iz PU zadarske tvrdeći kako je napadnuti policajac bio u društvu s uniformiranim policajcima i da je nedvojbeno kako mu se legitimirao. Tko je u pravu utvrđivat će se na Prekršajnom sudu u Zadru.


Stanari kolateralne žrtve spora između Grada i Milinkovića


Neriješena situacija spora između vlasnika zemljišta Nikše Milinkovića i Grada Zadra oko pristupnog puta koja traje gotovo dva mjeseca najviše se odražava na stanare koji su kolateralne žrtve u cijeloj ovoj priči. U Područnom uredu za katastar u Zadru kažu kako sporni put do danas nikada na toj čestici nije uknjižen, no gradonačelnik Vrančić napominje kako to u cijeloj priči nije niti važno jer da je u situacijama poput ove u Diklu sve definirano u Zakonu o cestama.
– Grad se poziva na Zakon o cestama koji jasno definira što su nerazvrstane ceste i tko je njihov vlasnik. To je i odgovor na sva pitanja vezana uz pravo služnosti tim putem – decidirano je odgovorio Vrančić, dok se, suprotno njemu Milinković pak poziva na Ustav RH, posjedovni i vlasnički list te katastarske i zemljišne izvatke za koje tvrdi da su “čisti”.