Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Dominikanskoj Republici s oko 175 kilograma kokaina pala i trojica Zadrana

04.05.2012. 22:00
U Dominikanskoj Republici s oko 175 kilograma kokaina pala i trojica Zadrana


Prema prvim, neslužbenim informacijama, uhićeni su trojica starih policijskih znanaca – Elvis Mužanović, vlasnik kafića Kulf, zatim Zlatko Ugarković zvani Patak i Ivan Šango. Riječ je o međunarodnoj policijskoj akciji u kojoj je zaplijenjeno oko 175 kilograma kokaina


S oko 175 kilograma kokaina u srijedu je u Dominikanskoj Republici pala skupina dilera među kojima i nekoliko Zadrana. Riječ je o međunarodnoj akciji koja se provodila više od godine dana, a u kojoj su svoj obol dali i zadarski policajci iz Odjela za kriminalitet droga. Prema prvim, neslužbenim informacijama, uhićeni su trojica starih policijskih znanaca –  Elvis Mužanović, vlasnik kafića Kulf na Poluotoku koji je lani nagrađen priznanjem Nasmiješeno sunce, zatim Zlatko Ugarković zvani Patak i Ivan Šango, a na području Italije je navodno pao i njegov brat.  
Mužanović i Ugarković godinama su bili predmetom policijskog zanimanja i istrage koja je prije 20-tak godina urodila i kaznenom prijavom protiv Mužanovića. Na jesen 2001. godine  pred Županijskom sudom u Zadru  njemu je zajedno s trojicom Zagrepčana započelo suđenje zbog udruživanja radi neovlaštenog nabavljanja i prodaje opojnih droga, odnosno kokaina, marihuane i tableta extasy. U optužnici se spominjalo nekoliko nepoznatih osoba, ali i Ugarković kao posrednik u prodaji, odnosno osoba koja je s Mužanovićem dogovorila prodaju 3118 komada tableta ecstasyja i 52,6 grama kokaina Zagrepčanima. Prema optužnici Ugarković se na dogovoreno mjesto dovezao Mužanovićevim BMW-om i tamo Zagrepčaninu goranu Govedarici predao drogu. Nedugo potom policajci su uhitili svu trojicu Zagrepčana, a sutradan i Mužanovića dok se Ugarkoviću izgubio svaki trag. Kasnije je svoje izbivanje na sudu pravdao boravkom u Njemačkoj gdje je, kako je kazao, suvlasnik autopraonice. Također, rekao je i da je inkriminiranog dana zajedno s Mužanovićem bio na Murteru gdje njih dvojica kupila staru kuću koju kane preurediti. A upravo veza s Murterom aktualna je i u najnovijoj međunarodnoj policijskoj akciji jer je sa Zadranima pao i poznati Murteranin čiji su brod navodno koristili za prijevoz kokaina.
Ni policija, a ni USKOK pod čijom ingerencijom se vodila akcija za razbijanje međunarodnog lanca krijumčara kokaina iz Dominikanske republike u Europu i balkanske zemlje jučer nisu željeli davati nikakve službene informacije o najnovijoj velikoj zaplijeni kokaina, no kako saznajemo, USKOK bi se trebao o svemu očitovati na press konferenciji najkasnije u ponedjeljak.


 GRADIO VELEBNO ZDANJE, A RADNIKE DRŽAO NA CRNO




Posljednji „doticaj” Zlatka Ugarkovića sa zadarskom  policijom zabilježen je prije svega mjesec dana. On je tada prijavljen zbog zapošljavanja na crno i to stranih državljana. Riječ je o desetak državljana Republike Makedonije koje je Ugarković angažirao za građevinske radove na njegovu velebnom zdanju smještenom na parceli od 40 hektara kraj Crnog. Upravo ta luksuzna građevina plijenila je pažnju prolaznika od kojih je jedan policiji i dojavio da tu rade ilegalci.