Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gradilište Kneževe: Rade dvanaest sati dnevno, šest dana u tjednu (GALERIJA)

04.05.2016. 22:00
Gradilište Kneževe: Rade dvanaest sati dnevno, šest dana u tjednu (GALERIJA)


Radnici strojarske, elektro i vodoinatalaterske struke rasporedili su se po cijelom prostoru. Na ovom gradilištu svakodnevno je nazočno sedam inženjera, dvoje poslovođa i 50 djelatnika raznih obrtničkih struka s namjerom povećanja broja već od danas


Novi izvođač radova na rekonstrukciji Kneževe palače ozbiljno se uhvatio posla, a kako smo se sami osvjedočili, na tom vrijednom kulturno-spomeničkom objektu izvode se sve vrste radova i to punom parom. Odmah na ulazu zatekli smo dostavni kamion i radnike koji su u građevinu užurbano unosili potreban im materijal. Tu su nas dočekali glavni inženjer gradilišta Asmir Žunić i zamjenica Fidica u ulozi nadzornog inženjera, Zagrepčanka Blaženka Špiljar, koji su nam omogućili da zavirimo iza zidina povijesne građevine u kojoj se već polako nazire ruho novog prostora.
Razni dijalekti i jezici
Projekt Kneževe palače vrijedan 35 milijuna kuna financira se iz EU strukturnih fondova i ima strogo definirane rokove za dovršetak radova. Stoga nas je zanimalo odvija li se na gradilištu sve po planu i predviđenom dinamikom. No već nakon što smo ušli u prizemlje građevine pitanje je bilo suvišno. Nekoliko radnika se bavilo postavljanjem elektroinstalacija, a izvan zgrade obavljali su se zemljani radovi. Zvukovi bušilica, brusilica, čekića i ostalih alata odjekuju cijelim prostorom, a istu situaciju zatekli smo i na druge dvije etaže. Ukupno pedesetak radnika, instalatera strojarske, elektro i vodoinatalaterske struke rasporedilo se po cijelom prostoru te predano uhvatilo posla. Od šefa gradilišta doznajemo kako svi oni dolaze na posao u 7 sati te ostaju najmanje do 17, a neki i do 19 kad se gradilište zatvara. Tako rade šest dana u tjednu, a nedjeljom odmaraju, no na licima radnika umor nismo zamijetili. Naprotiv, zatekli smo iznenađujuće ugodnu i prijateljsku atmosferu, a iznenadilo nas je što bez ikakvih smetnji komuniciraju iako jedni govore slovenski, a drugi hrvatski jezik na nekoliko različitih dijalekata među kojima je dominirao onaj s područja BiH.
Da se dio radova odvija izvan samih zidova palače doznali smo od građevinskih stručnjaka Asmira i Blaženke koji su nam strpljivo ukazivali na zahtjevnost svih poslova koji se u palači izvode.
Pozlata na gips pločama
– Gipsano-kartonske stropne konstrukcije za koje su već napravljeni odljevi izrađuju se u radionici i one će potom samo tu biti postavljene. Na nekima je predviđena pozlata koja će se raditi ovdje, nakon što budu montirane. Moram naglasiti kako je ovo vrlo zahtjevan prostor te da svaki zid, svaki kvadratni metar prostora zahtijeva drugačiji pristup, pojasnila nam je mlada Zagrepčanka koja na obnovi Kneževe palače sudjeluje od samog početka, sada već godinu dana. Poslom je, kaže, zadovoljna, no hoće li radovi biti završeni u zadanom roku, ni ona, a ni nitko drugi jučer nisu htjeli komentirati.
– Izvođač je tek uveden u gradilište i u ovom je trenutku teško predvidjeti kako će radovi dalje teći, ali evo, pogledajte sami i procijenite, s osmjehom je dobacila Blaženka ističući kako je sve krenulo dobro pa da se nada kako će tako ostati do samog kraja. S njom se slaže i Asmir koji je na gradilište došao s novim izvođačima radova i koji budno prati svaki pokret, svaku radnju te drži pod kontrolom cijelo gradilište. Tako barem kažu njegovi kolege, a on ističe kako je na ovom gradilištu svakodnevno nazočno sedam inženjera, dvoje poslovođa i 50 djelatnika raznih obrtničkih struka s namjerom povećanja broja već od danas. To, kaže, zahtjeva opseg radova.
Zaštitili vrijednu fresku
– Svi sudionici u gradnji moraju biti maksimalno uključeni i to ovdje zaista jest slučaj. Investitori, nadzor, projektant, konzervatori i naravno izvođači na ovom su gradilištu jedan tim, poručuju Asmir i Blaženka koja nam je prije napuštanja gradilišta pojasnila i zašto je jedan dio zida na koji smo naišli zaštićen PVC folijom uz natpis “ne naslanjaj se”. Ispod je, kaže, vrijedna freska, a u građevini ih je pronađeno nekoliko. Zaštićene su kako se ne bi dalje ljuštile i kako ih radnici ne bi prilikom izvođenja drugih radova slučajno oštetili.
– Zaista se misli na svaki detalj i izuzetno pazi na sve od poda pa do krova, zaključuje mlada građevinska ekspertica.
Podsjetimo, prvotno je rekonstrukciju Kneževe palače, budućeg kulturnog središta grada, započela tvrtka Ploter. No zbog niza problema Grad Zadar raskinuo je s tom tvrtkom ugovor, a na novom natječaju izabrana je zadarsko-splitsko-slovenska zajednica ponuditelja “Krekić avangard”-“Inero”-“VGP” teška 23 milijuna kuna bez PDV-a.