Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zona odgovornosti od Kašića do Karina

04.05.2016. 22:00
Zona odgovornosti od Kašića do Karina


U spomen na poginule vijence su položili i pripadnici PU zadarske na čelu s načelnikom Nevenom Paškalinom te članovi mnogobrojnih braniteljskih udruga
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježja u Paljuvu, Novigradu i Pridragi, u četvrtak je obilježena 25 obljetnica uspostava Policijske postaje Pridraga. Policijska postaja Pridraga, rekao je njezin zapovjednik Slobodan Jergan, osnovana je zbog sve veće opasnosti koje je prijetila od okolnih srpskih pobunjenika. U spomen na poginule vijence su položili i pripadnici PU zadarske na čelu s načelnikom Nevenom Paškalinom te članovi mnogobrojnih braniteljskih udruga.
– Zna se da je još 1990. počela pobuna Srba u Hrvatskoj. Odgovor na njihove učestale napade i maltretiranje građana, bila je Policijska postaja Pridraga. Ona je djelovala sve do rujna 1991. kad je ljudstvo povučeno radi obrane Zadra. U obrani Zadra, 4. listopada u Murvici, poginuo je i moj tadašnji zamjenik Boris Čulina. Kasnije, u VRO Maslenici je poginuo Joso Bakić, a u akciji Oluja poginuo je i pričuvni policajac Ivica Baraba, rekao je Slobodan Jergan.
Zona odgovornosti PP Pridraga prostirala se od Kašića do Karina. U početku, postaja je brojala 30 djelatnih policajaca da bi u studenog 1991. brojala oko 200 djelatnih i pričuvnih policajaca. Policajci ove postaje trpjeli su svakodnevne provokacije koje su do rujna prerasle i u otvoreni rat u kojem su se upotrebljavala sva moguća ratna sredstva, uključujući helikoptere. Pucano je čak i na kombi kojim su opkoljeni Kruševljani, nakon plovidbe Karinskim morem, od Vozarice preko Pridrage, putovali za Zadar. Bili su to teški dani, rekao je na kraju Jergan, ali i dani koji će zauvijek biti u sjećanju puka ovog kraja koji je platio veliku cijenu za slobodu i neovisnost Hrvatske.