Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Cijeli je grad ponosan na svoje vatrogasce (FOTOGALERIJA)

04.05.2017. 22:00
Cijeli je grad ponosan na svoje vatrogasce (FOTOGALERIJA)


Javna Vatrogasna postrojba grada Zadra u posljednja četiri mjeseca imala je 470 intervencija. U povodu Dana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, pred vatrogasnim domom demonstrirali su još jednom svoje umijeće spašavanja, počevši od skokova s visina, spuštanja užetom sa tornja ili gašenja vatre pri velikim temperaturama.
U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar zaposleno je 105 djelatnika i oni su jedni od najobučenijih u Hrvatskoj, kazao je njihov zapovjednik Željko Šoša.
– Ponosimo smo što imamo tim za spašavanje s visina, tim ronioca, potražnog psa za potragu u prirodi i ruševinama… Nažalost, zakonom to sve još nije definirano, pa se puno puta moramo pitati hoće li biti kakvih problema kada izlazimo na intervencije. No, nadamo se da će se i to riješiti, kazao je Šoša, ističući pritom i sve veći broj intervencija na zadarskom području, za razliku od prošlih godina.
– Sezona još nije ni počela, a mi smo već potrošili dobar dio resursa. U svakom slučaju JVP Zadar vrši oko pedeset posto intervencija na prostorima Zadarske županije, najopremljenija je, ima najbolju tehniku, najeduciranija je i može izvršiti sve zadaće, kazao je Šoša, ističući i to kako u 18 godina, otkako je on zapovjednik postrojbe, nikad nije bilo potrebe za traženjem pomoći iz susjednih županija, dok su zadarski vatrogasci, s druge strane, često odlazili u pomoć u druge županije.
Gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta prisjetio se 2000. godine kada je sa zapovjednikom Željkom Šošom išao u Njemačku tražiti polovna auta i ljestve kako bi opremili postrojbu.
– Tada smo s velikim očima gledali njihovu opremu. Danas je ova tehnika koju ima JVP Zadar bolja nego ona koju imaju Nijemci. A bez tehnike i spremnih ljudi, nema uspješnih vatrogasaca, zaključio je Kalmeta, dodajući kako je od svih gradskih institucija najponosniji upravo na ovu.
– Vi ste oni koje od svih gradskih institucija građani prvi zovu kada imaju problem. Zovu vas i za sve ono na što ne biste trebali reagirati, ali opet reagirate. Zato je cijeli grad ponosan na vas. Kao i ja, zaključio je gradonačelnik.