Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gdje će Stipe Zrilić nakon izbora?

04.05.2017. 22:00
Gdje će Stipe Zrilić nakon izbora?


Aktualni župan Stipe Zrilić doživio je “hladan tuš” kada je saznao da ga stranka neće kandidirati za župana. Smatrao je da ima dobre veze do središnjice i njena predsjednika Andreja Plenkovića, pa je tako još u veljači ove godine izjavio da “u kandidaturi očekuje podršku stranke”. Izjavio je kako je trebao biti na listi na parlamentarnim izborima ali je “odlučio ostati ovdje na regionalnoj razini”.
– Tako promišljam, ali kako će se okolnosti dalje razvijati, jer, uostalom svatko osim mene tko želi može iskazati ambiciju – gotovo proročki je tada najavio Zrilić, kao da je znao da se “okolnosti” mogu drugačije razvijati.
Tako je i bilo – odabir stranke pao je na njegova dojučerašnjeg zamjenika Božidara Longina, što je Zriliću bilo još više soli na ranu jer je općepoznata stvar da se nije slagao sa svojim zamjenicima. No, još veće iznenađenje priredio mu je odabir kandidata za dožupane nakon čega je shvatio da nije ni u toj kombinaciji.
Gdje će stoga Zrilić nakon izbora?
On sam nije nam htio odgovoriti na službeni mail u kojemu smo ga pitali kako komentira činjenicu da nije među kandidatima za zadarske dožupane, zašto ga nema na stranačkoj listi za Županiju te gdje vidi svoju budućnost, u politici ili privatnom sektoru budući da prema Zakonu o sukobu interesa godinu dana ne može preuzeti neko direktorsko mjesto u županijskim ustanovama. No, u Uredu za informiranje odgovorili su da nam župan neće dati odgovor, a kada smo ga ipak dobili na njegov mobilni broj, samo je kratko rekao da “neće dati nikakav odgovor”.
Ovakav je stav donekle razumljiv jer je Zrilić bio siguran u treći mandat župana. U Županiji je od 2002. godine kada je primljen najprije za pročelnika za upravu i samoupravu i otad se polako uspinjao do sadašnje funkcije. Samo dvije godine nakon dolaska u ovu ustanovu imenovan je dožupanom, a 30. siječnja 2008. izabran je za župana. Drugi mandat osvojio je na zadnjim lokalnim izborima, a sada ga nema u niti jednoj kombinaciji za čelne dužnosti u Županiji.
S obzirom da još nema uvjeta za mirovinu bit će zanimljivo pratiti koje će mu mjesto, naravno u slučaju pobjede, stranka pronaći nakon izbora.