Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nikolina je najbolja “cvjećarka” u Hrvatskoj!

04.05.2017. 22:00
Nikolina je najbolja “cvjećarka” u Hrvatskoj!


Nikolina Zekanović, učenica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, prošlog tjedna na državnom natjecanju u Vinkovcima osvojila je prvo mjesto i postala najbolja cvjećarka među hrvatskim srednjoškolcima, a kao nagradu dobila je tablet.
Skromna, vrijedna i jako talentirana učenica trećeg razreda zadarske srednje škole krenuvši na natjecanje nije se nimalo nadala kako će biti najbolja od 11 sudionika jer, kaže, konkurencija je bila prejaka. Ipak, njezin uradak bez daha je ostavio sve prisutne, kao i stručni žiri, te je zasluženo osvojila prvo mjesto.
Najbolji uskrsni aranžman
– Natjecanje se sastojalo od dva dijela. Prvi dio bio je pismeni ispit na kojem smo imali 100 pitanja, a nakon toga usmenu prezentaciju. Pismeni dio ispita sam odlično riješila. Drugi dan smo imali natjecanje iz praktičnog djela. Za temu smo dobili napraviti stolni aranžman i ukras za vrata povodom Uskrsa, a materijal kojeg smo mogli koristiti bile su margarete, mini ružice, karanfili, lizantusi, mahovina, šiblje…, ispričala je Nikolina, dodajući kako je praktični dio natjecanja trajao tri sata, a na kraju su svi sudionici morali obrazložiti kako su napravili svoje aranžmane i koja im je bila namjena.
Očekivala je, kaže, ovakvu temu, koja njoj nije bila previše zahtjevna jer je sve išlo kako treba.
Na županijskom natjecanju u školi pobijedila je napravivši dugi stolni aranžman od šiblja, cvijeća, kao i ukras za vrata.
Njezina mentorica Željka Kajmak ima samo riječi hvale za mladu Nikolinu.
– Kad je tek upisala školu, kolegice i ja smo nakon mjesec dana prakse uvidjeli kako ima velik potencijal i složile smo se kako bi ona mogla ići na natjecanje. Nikolina je već u prvom razredu na Festivalu cvijeća u Sv. Filip i Jakovu sudjelovala radeći instalaciju kreveta od ruža. Ona je zaista ušla na velika vrata u ovu školu, kazala je Kajmak, ponovivši kako je uistinu na natjecanju u Vinkovcima bila velika konkurencija.
No, jako dobro se pripremila. Umjesto odlaska na uskršnje praznike svaki dan je sa svojom mentoricom dolazila u školu i pripremala se za natjecanje. Stoga je ovo veliko priznanje kruna Nikolininog truda.
Najdraže joj mini ružice
Nikolina nema straha za svoju budućnost. Već sada povremeno radi u jednoj cvjećarni te se nada kako će tamo ostati i nakon završetka srednje škole.
– Planiram ostati u svojoj profesiji, kazala je Nikolina.
Na pitanje koje je cvijeće njoj osobno najdraže kaže – mini ružice. Riječi hvale za Nikolinu ima i ravnateljica Jelena Gulan.
– Sretna sam što je Nikolina ostvarila ovakav rezultat. Tim više jer svake godine teško upisujemo učenike za smjer cvjećar, a ove godine se poklopila ambiciozna učenica, odlični mentori i rezultat je tu. Nadam se kako ovaj rezulat utjecati na ostale i da će učenici prilikom upisa početi razmišljati o ovom zanimanju, jer je ono uistinu zanimljivo, kreativno, a nakon završenog školovanja učenici mogu imati i svoj privatni posao, kazala je Gulan, istaknuvši kako je ovo zanimanje zapravo – umjetnost.
U Hrvatskoj je pomalo zaboravljen praksa darivanja cvijeća, što je uobičajeno u zapadnim državama, pa se polako i izgubio osjećaj koliko je cvjećar važno zanimanje. Tim više što predivnim uratcima u svakom trenutku mnogima mogu uljepšati dan.