Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar ima rekordnih deset kandidata za gradonačelnika!

04.05.2017. 22:00
Zadar ima rekordnih deset kandidata za gradonačelnika!


Nezadovoljni koalicijom Mosta s Akcijom mladih, članovi Nezavisne liste Šime Rušina napustili su platformu Mosta nezavisnih lista. Nezadovoljstvo suradnjom s Akcijom mladih ključa već neko vrijeme te su Rušin i njegovi suradnici, kako nam je jučer kazao, odlučili reći definitivno zbogom Mostu.
Time su zadarski birači dobili 10. kandidata za gradonačelnika s obzirom da je Rušin odlučio ipak se kandidirati za mjesto prvog čovjeka grada. Naime, nedavno nam je izjavio kako se neće kandidirati jer da je ionako već previše kandidata. No, čini se kako je promijenio mišljenje smatrajući kako bi i lista na taj način dobila veći broj glasova.
Zadar je time dobio rekordan broj kandidatura za gradonačelnika, čak dvostruko više nego na izborima 2013. godine. Osim najnovijeg kandidata Šime Rušina, tu su i: Branko Dukić (HDZ), Sabina Glasovac (SDP), Nino Dellavia (HSLS), Ivica Vlakić (MODES), Marijana Šešelja Botić (MOST-AM), Enio Meštrović (NL Bleke i konji), Čedo Alić (Udruga Solidarnost), Jasminka Adžić Sikirić (Živi zid) i Denis Bruketa (Naprijed Hrvatska).
Na izborima 2013. godine na borbu za fotelju gradonačelnika, osim HDZ-ovog Božidara Kalmete i SDP-ovog Ive Bilića, odvažili su se Reno Sinovčić s nezavisnom listom, Enio Meštrović iz Bleka i konja i Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih, no u drugi krug su, očekivano, ušli samo HDZ i SDP.
Kolika je narastao broj kandidata ove godine još bolje kazuje broj kandidata za gradonačelnika na izborima 2009. kada su svoje snage odmjerili samo HDZ-ov Zvonimir Vrančić i SDP-ova Ingrid Antičević Marinović. Tada je izborna utakmica brzo bila riješena s obzirom da je Vrančić  u prvom krugu dobio 55,06 posto glasova, a Antičević Marinović 40,65 posto.
Bit će stoga vrlo zanimljivo pratiti koji će kandidati ove godine ući u drugi krug, osobito stoga što i vladajuća i najjača oporbena stranka vjeruju kako će pobijediti čak u prvom krugu. Svi ovi kandidati tvrde da su prikupili i dovoljan broj glasova, ali to će tek potvrditi izborna povjerenstva.
Kako vidimo, mnogo je entuzijasta na ovim lokalnim izborima, čak i među onima za koje birači nikad nisu čuli. Zadar se tako može pohvaliti bizarnom činjenicom da ima rekordan broj kandidata za gradonačelnika, čak veći i od onog u – Zagrebu.