Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Procesija ninskim ulicama

Autor: Branko Božić

04.06.2010. 22:00
Procesija ninskim ulicama


I danas ima puno ovozemaljskih vođa, a najviše loših, kojima je u prvom redu stalo do sebe, do svoje moći, do svoje vlasti, do svoga bogatstva. Puno ih je koji ne bi baš dali sebe na križ zbog Isusa i bili njegovi sljedbenici. Zato je i Tijelovo prilika da se upitamo je li naš hod za Isusom Kristom uistinu pravo životno opredjeljenje i njegovo svjedočenje, kazao je don Kevrić
Vjernici i žitelji starohrvatskog grada Nina tradicionalno su obilježili veliki kršćanski blagdan – svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u pučanstvu poznatije Tijelovo.
Najsvečanije je bilo na večernjoj svetoj misi koju je u zajedništvu s brojnim okupljenim vjernicima Nina, Grba i Ninskih Stanova te ovdašnjih turističkih naselja u prvostolnici Sv. Anselma predvodio i propovijedao dekan ninskog dekanata i nadžupnik don Šime Kevrić.
– Večeras smo okupljeni oko stola Gospodnjega. On nas želi nahraniti svojom riječju i svojim presvetim tijelom. Isus se nikada ne želi odvojiti od onih koji ga traže. Vjerujem da smo i mi ti koji smo ga došli potražiti ovdje na ovo sveto mjesto, rekao je na početku don Šime, dodajući da se smisao velikog blagdana nalazi u onim danima i vremenima kada je on utvrđen u 13. stoljeću kao odgovor na različita krivovjerja koja su nijekala Isusovu prisutnost u presvetoj pričesti posvećenoj kruhu i vinu.
– Draga braćo i sestre, i danas ima puno ovozemaljskih vođa, a najviše loših, kojima je u prvom redu stalo, do sebe do svoje moći, do svoje vlasti, do svoga bogatstva. Puno ih je koji ne bi baš dali sebe na križ zbog Isusa i bili njegovi sljedbenici. Oni to ne žele priznati. Zato je i Tijelovo prilika posebno nama da se upitamo je li naš hod za Isusom Kristom uistinu pravo životno opredjeljenje i njegovo svjedočenje. Nemojmo zaboraviti da na našem životnom putu nije samo dostatan kruh zemaljski i riječ zemaljska i mudrost ovog svijeta, već prije svega Božja riječ i za nas katolike posvećeni kruh Isusova tijela sa svetoga stola kojim nas hrani sam naš Gospodin Isus Krist, istaknuo je don Šime Kevrić, dodajući da ovim blagdanom crkva dodatno svjedoči vjernost Isusovim riječima.
– Pokaznica u kojoj nosimo samog Isusa podsjeća kako mi vjernici trebamo biti u ovom svijetu živa pokaznica i blagoslov za cijeli svijet. Kršćani na Tijelovo idu za Kristom prema konačnom cilju svoga života, a to je nebesko kraljevstvo u koje su svi ljudi svih vremena, svih rasa i svih zemaljskih prostora pozvani, rekao je uz ostalo u svojoj nadahnutoj propovijedi don Šime Kevrić.
U skladu s izvornim običajima blagdana Tijelovo po okončanju misnog slavlja iz svetišta Sv. Anselma ukrašenim gradskim ulicama i trgovima uputila se procesija. Pod nebnicom koju su ovom prigodom nosili mladi Ninjani Filip Pijaca, Marko Matešić, Ive Stulić Antin i Roko Pekić velečasni don. Šime Kevrić nosio je presveti sakrament. Povorka se u dva navrata zaustavila i to na trgu Kraljevac te na platou ispred spomenika Grgura Ninskog kako bi se svi zajednički pomolili te poklonili tijelu i krvi Kristovoj. Uz molitvu vjernika i pjevanje lutirgijskih napjeva od strane mješovitog župnog zbora “Sv. Marcela” koji je predvodila časna sestra Krešimira Zanki, posebno upečatljiv prizor ovom čitavom svetom događaju davala su djeca s košaricama cvijeća u rukama kao i u bijele odore odjeveni ninski prvopričesnici, koji su sakrament prve pričesti primili prošle nedjelje.
Svečanom svetom misom i procesijom Ninjani i brojni njihovi gosti po tko zna koji put do sada na upečatljiv su način iskazali svoje poštovanje i ljubav prema Kristu.