Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Općina će platiti ljetne manifestacije

04.06.2011. 22:00
Općina će platiti ljetne manifestacije


Ove godine po planu i programu koji je izradio TZ, Općina bi morala, ako izostane potpora kampa za navedena događanja, izdvojiti 60.000 kuna. Mo moramo odlučiti hoće li se ovog ljeta naši gosti bar koliko-toliko moći zabaviti, rekao je Surić


Godišnji obračun proračuna za proteklu 2010. godinu bila je prva točka dnevnog reda privlačkih vijećnika. O ostvarenim prihodima i rashodima detaljno je vijećnike upoznala pročelnica za financije Mira Bokara.             
U prošloj se godini u općinsku blagajnu slilo 7,4 milijuna kuna prihoda. Uz prenesena sredstva iz 2009. godine u visini od 10,1 milijun kuna kraj godine općina je dočekala sa 17,5 milijuna kuna, dok su se rashodi na kraju kretali u visini od 8,8 milijuna kuna. Rasprava o izvršenju lanjskog proračuna okončana je zaključkom da se unatoč krizi i recesiji poslovalo uspješno i vodila se briga o utrošku svake kune.
Zahtjev Turističke zajednice
Budući da je u ovom trenu neizvjesno hoće li ovog ljeta raditi privlački autokamp “Maritim” zbog nastalog spora između dosadašnjeg koncesionara njemačkog državljanina Helmuta Petermaera i njegova vlasnika privlačke Poljoprivredne zadruge oko produženja najma i njegove visine, Vijeće je raspravljalo o zahtjevu Turističke zajednice i njezine direktorice Ive Zorić o zatraženoj financijskoj pomoći potrebnoj za organiziranje planiranih ovoljetnih turističkih manifestacija.
Kako je istaknuo općinski načelnik Ive Surić (HDZ) koji je ujedno i predsjednik TZ-a Privlaka, lanjske godine navedeni kamp je na osnovi boravišne pristojbe TZ-u uplatio 223.000 kuna, od kojih se 90.000 kuna usmjerilo u podmirenje troškova lanjskih ljetnih manifestacija, a toliko je iz svoje blagajne izdvojila i općina.
– Ove godine po planu i programu koji je izradio TZ, Općina bi morala, ako izostane potpora kampa za navedena događanja, izdvojiti 60.000 kuna. Mo moramo odlučiti hoće li se ovog ljeta naši gosti bar koliko-toliko moći zabaviti, rekao je Surić.
Primjedbe
Neno Zorić (HSS) je upozorio da bi uskraćivanje sredstava i neodržavanje ljetnih manifestacija bio pravi fijasko za ukupni privlački turizam i to se ne smije dogoditi. Ima primjedbe i na rad Vijeća TZ-a koje je, rekao je, dopustilo da Nijemac Petermaer iz kampa Maritim u prošlim godinama ne prijavljuje uredno goste, a time zakida proračun TZ-a. Ivan Kršlović (HSP) slaže se da se ne smije zakazati kad su u pitanju zabavni, kulturni i sportski život, ali je zamjerio što vijećnici nisu na ruke od TZ-a dobili specifikaciju plana i programa.
Premda nije bilo službene rasprave o događanjima vezanim uz “Maritim” jer je predmet još u rukama zadarskog Općinskog suda, među vijećnicima se moglo čuti da najvjerojatnije kamp ovog ljeta neće raditi, što će biti veliki udarac za privlački turizam u cjelini, a netko će morati snositi odgovornost.
U nastavku je bilo govora o poslovanju općinskog Komunalnog poduzeća Artić d.o.o. u proteklu godinu dana, o čemu je vijećnike iscrpno upoznao direktor Boris Glavan. Naime, društvo je poslovalo s ukupnim prihodima od 1.573.871 kunu te s rashodima od 1.598.574 kune. Pojasnio je da se radi o općinskom poduzeću koje sve radi po propisima i zakonima te nalozima općinske uprave.
Sjednica je okončana raspravom o ljetnom radnom vremenu ugostiteljsko-turističkih objekata i zabavnih centara na području Privlake. Terase restorana moći će raditi do dva sata ujutro, a glazba se gasi jedan sat ranije. Zatvoreni objekti, diskoklubovi i slično, moći će raditi do četiri sata iza ponoći.