Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Položen test iz humanosti

04.06.2012. 22:00
Položen test iz humanosti


Tako sada hodnik Gimnazije krase fotografije Mirise Tokić iz 4.a iz serijala Putovanje Europom s kojim je osvojila drugo mjesto u državi, zatim slike zanimljivih motiva Anamarije Kuzmar iz 4.c koja već ima iskustva s izložbama te crteži Ivana Šapine iz 4.e


Ovih dana se mnoge srednje škole opraštaju od svojih maturanata, a u Gimnaziji Jurja Barakovića to čine malo drugačije. Da bi svojim maturantima odali priznanje za vrijedan četverogodišnji rad, u Barakovića su postavili humanitarnu izložbu njihovih umjetničkih radova. Tako sada hodnik Gimnazije krase fotografije Mirise Tokić iz 4.a iz serijala Putovanje Europom s kojim je osvojila drugo mjesto u državi, zatim slike zanimljivih motiva Anamarije Kuzmar iz 4.c koja već ima iskustva s izložbama te crteži Ivana Šapine iz 4.e.
Talent za dobro
Mirisa je ove neobične fotografije snimila kad je s roditeljima putovala po Europi.
– Jako mi se svidjela arhitektura, mostovi, tornjevi, katedrale u svim gradovima u kojima sam bila… Bilo mi je drago kad je profesorica predložila ovu humanitarnu izložbu da svoj dar mogu iskoristiti da nekome pomognem, rekla je ova i inače nagrađivana mlada fotografkinja.
A na ideju za humanitarnu izložbu je došla njihova profesorica povijesti i povijesti umjetnosti Jelena Marasović Štefančić.
– U školi već imamo poznatu tradicionalnu likovnu smotru na razini cijele županije Gaudeamus koju vodi profesorica Natali Miletić. Htjela sam da i kroz ovu izložbu učenici razvijaju umjetnički duh, osjećaj za lijepo te da prepoznaju svoj svijet, ali i da nekome pomognu. Predložila sam da se uključe oni koji žele i zaista su se iskazali. Lijepo je što za njima ostaje trag u ovoj školi. Naime, radovi će se moći kupiti sve do božićnih blagdana, a onda ćemo zajedno utvrditi kome donirati novac. Bit će to najvjerojatnije jedna od socijalnih ustanova u lokalnoj zajednici. Nadamo se da će izložba radova maturanata u našoj školi postati tradicionalna, rekla je Marasović Štefančić.
Uspjesi na natjecanjima
Ova izložba nije jedini pokazatelj uspjeha učenika Gimnazije Jurja Brakovića. Na ovogodišnjim natjecanjima su bili uspješni u znanju, sportu i umjetničkom izrazu. Na ovogodišnjim natjecanjima barakovićevci su na županijskoj razini osvojili ukupno 47 mjesta od čega je prvih 21, drugih 17 i trećih 9. Dvanaestoro njih je sudjelovalo na državnim natjecanjima iz ukupno šest predmeta. Najveći uspjeh postigla je maturantica Irena Barjašić koja je uz podršku mentorice prof. Martine Madžarević bila prva na državnom natjecanju iz fizike. Mirisa Tokić je s fotografijom i esejom na temu Putovanje Europom i uz podršku mentorice prof. Jelene Marasović Štefančić bila druga na Državnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna.
Na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika 3. mjesto je osvojila Marijana Zrilić, mentorica prof. Tatjana Kamber, a 3. mjesto na državnom iz kemije osvojila je Antonija Marčić, mentorica prof. Jelena Sturnela. Marijana Zrilić se natjecala još i na državnim natjecanjima iz matematike i kemije. Višegodišnja pak natjecateljica iz više predmeta na državnoj razini, maturantica Maja Marković, ove je godine na državnim natjecanjima osvojila dva sedma mjesta – iz hrvatskog i engleskog jezika.
Na državnim natjecanjima su se našle i ekipa iz vjeronauka, mentor prof. Slobodan Šarić, ženska odbojkaška ekipa, mentor prof. Šime Perić te ekipa koja se natjecala na XV. državnom Natjecanju mladeži Hrvatskog Crvenog križa, mentor prof. Elza Franin. Prvo mjesto na Županijskoj smotri ART DIZAJN osvojilo je šestero učenika s radom Zlatne naočale uz mentorstvo prof. Natali Miletić.