Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Slavonci pripremili sto šarana u rašljama

04.06.2016. 22:00
Slavonci  pripremili sto  šarana u rašljama


– Ovo je prava turistička fešta, nešto iznimno. Manifestacija s kojom se otvara turistička sezona promovira Biograd kao grad u srcu Dalmacije te i sama Hrvatska, kazao je gradonačelnik Ivan Knez
Jedinstveni gastro spektakl na Jadranu, Gastro stol 2016 – Festival izvorne hrane, pića, delicija, suvenira i folklora u Biogradu na Moru u svom jedanaestom izdanju u potpunosti je promijenio svoj imidž. Organizatori, Turistička zajednica grada Biograda i Grad Biograd, dali su prednost kvaliteti gastro stola, a manje dužini.
Gala večera na mulu
– Ovo je prava turistička fešta, nešto iznimno. Manifestacija s kojom se otvara turistička sezona promovira Biograd kao grad u srcu Dalmacije te i sama Hrvatska, kazao je gradonačelnik Ivan Knez, po funkciji predsjednik Turističke zajednice, dodajući kako osim toga što je gotovo cijela biogradska riva pod šatorima, manifestacija ima osmišljen i novi moderniji koncept i vizualni identitet.
– Mnogi od gostiju, izlagača i posjetitelja izrazili su oduševljenje viđenim, prepuni su dojmova, otkriva Knez.
Novost je i gala večera pod šatorom na glavnom mulu za 120 uzvanika.
– Imamo šest sljedova jela, od tune s komoračem, tune lešo, rolice od potrbušine sa sezamom, pancete od tune, cotto-credo s komoračem do tune na pašticadu, nabrajao je gastronomski stručnjak Veljko Barbieri, dodajući kako trba naglasiti da su učenici biogradske Srednje škole osim što su sudjelovali u pripremi jela, pripremali i desert, dalmatinsku rožatu i panakot.
Jedinstvena jela od tune s autohtonim sastojcima su pripremali poznati masterchef Veljko Barbieri, profesionalni kuhar i mentor iz emisije “Jezikova juha” David Skoko, pobjednica Celebrity masterchefa Lana Klingor Mihić, polufinalist kulinarske emisije “3,2,1-kuhaj!” Dragan Jovanović, vlasnik konobe “Bazilika” Mirko Poljak te profesor kuharstva u Srednjoj školi Marin Banović s mladim kuharima iz škole i Jakovom Vulinom, profesorom posluživanja hrane.
300 izlagača
– Ovako pripremljenoj tuni nitko ne može odoljeti. Međutim, najveći dobitak je zajednička suradnja škole s vrhunskih masterchefovima koja će nastaviti na već niz dogovorenih projekta, najavio je Banović.
Veliko gastro iznenađenje su priredili Slavonci iz Osijeka koji su pripremili sto šarana težine od jednog do dva kilograma u rašljama. Šaran u rašljama je delicija slavonsko-baranjske kuhinje i po mnogima najveća gastronomska poslastica tog područja.
– Čak i vi, koji ne volite riječnu ribu, možete se slobodno upustiti u avanturu šarana na rašljama, jer ovak’ što fino nema veze s nekom klasično obrađenom riječnom ribom. Ovo je ‘meseko’ od ribe kao pjenica, ma, prefino, u jednom će dahu Tomislav Barić, vlasnik restorana Slavonska kuća u Osijeka.
Tijekom trodnevnog Gastro stola u gradu se odvijaju i brojne kulturno zabavne priredbe i to na dvije pozornice, te na samoj ulici duž biogradske rive pored šandova sa 300 izlagača.