Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Jazinama cvjeta novi život

04.06.2016. 22:00
U Jazinama cvjeta novi život


Sigurnim doskokom na staklene ploče Pozdrava Suncu s visine od 1.500 metara, padobranci Aerokluba Zadar Grgo Miočić i Vanja Šiljak oduševili su Zadrane, ali i brojne turiste okupljene jučer na zadarskoj Rivi. Tamo se odvijao dio bogatog programa u sklopu obilježavanja Dana tehničke kulture, a ujedno i 70. obljetnice postojanja Hrvatske zajednice tehničke kulture.
Na istoj lokaciji okupili su se jučer i članovi Ronilačkog kluba KPA Zadar, koji su svojim znanjem i vještinama obogatili program obilježavanja 70. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture. Slavica Čolak, predsjednica ovog ronilačkog kluba koji broji 20 do 30 aktivnih članova, a godišnje ih još toliko prolazi razne tečajeve, kazala je kako im je želja prezentirati sportske ronilačke vještine, tehniku podvodnog rezanja i podvodnu komunikaciju. Pojasnila je specifičnosti tih vještina koje su, kako je istaknula, različite i zahtjevnije od onih na suhom iako im je svrha ista.
Nešto ranije na zadarskom Gradskom mostu u organizaciji Radio Zadra i Ronilačkog kluba sveti Roko iz Bibinja izložena je kolekcija podvodnih fotografija, a program je nastavljen atraktivnim pokaznim skokovima s mosta te ekološkom akcijom čišćenja tog dijela podmorja pod krilaticom “Daj ruku za čiste Jazine”. S morskog dna izvađen je sitni i krupni otpad, a uz mnoštvo automobilskih guma našlo se tu više starih bicikala, sjedalica, kolica za šoping, raznih signalizacijskih znakova i cestarskih čunjića, pa čak i jedan kostur broda koji je očito godinama ležao na morskom dnu uz zadarski most. Uz pomoć dizalice Županijske lučke uprave, otpad su od ronilaca na svojim brodicama za praktičnu nastavu prihvaćali učenici Pomorske škole i Gimnazije Vladimira Nazora, te ga potom odlagali u kontejnere komunalne tvrtke Čistoća namijenjene za glomazni otpad. Ovaj događaj HRT-ovci povezuju s obilježavanjem 90 godina radija i 60 godina televizije, a koje su svečano proslavili 15. svibnja.
– Ronioci su nam rekli da se dolje na morskom dnu nalazi i nekoliko olupina automobila, ali bez obzira na sve to kažu kako život u Jazinama cvjeta. Ima riba, školjki, rakova, pojavile su se i losture, dodaje Pajkin, zahvaljujući svim roniocima, skakačima, plivačima, učenicima nekoliko zadarskih škola i njihovim profesorima, te gradskim tvrtkama Čistoća i Obala i lučice koji su se uključili u ovu hvalevrijednu akciju.
– Ovo je jedno zbivanje koje bi moglo i trebalo potaknuti na razmišljanje kako osmisliti i unaprijediti život u ovom dijelu grada. Želimo pokazati da nije situacija beznađa, već da u ovom gradu ima kreativnih snaga i pozitivne energije usmjerene na to da naš grad bude to što jest i što zaslužuje, kazao je Toni Pajkin, glavni urednik HRT Radio Zadra.
Organizatorima su u čišćenju Jazina pomogli Županijska lučka uprava Zadar koja gospodari dijelom uvale Jazine, Odsjek za zaštitu okoliša Grada Zadra, tvrtke Čistoća i Obala i lučice, zadarska Policijska uprava te Javna vatrogasna postrojba Zadar, a osim njih i Klub skakača u vodu, Klub daljinskog plivanja “Zadar”, vaterpolo klub i hrvački klub, kao i učenici Pomorske škole i Gimnazije Vladimira Nazora. Uz izložbu podvodnih fotografija na mostu, organizirana je i malakološka radionica s predstavljanjem morskih organizama Jadrana.