Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kupači naišli i na glave tuna

Autor: Siniša Klarica

04.07.2009. 22:00
Kupači naišli i na glave tuna


Prema izjavama očevidaca, ovog puta na morskoj površini plivale su čak i glave tuna. Isti izvore navode da je jedna glava izvađena iz mora i poslana na analizu u Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije
Unatoč  ogorčenju građana i kupača, zagađenje plaže Kolovare i dalje se nastavlja  po već poznatom rasporedu. Do sada najveće zagađenje se pojavilo prošlog  tjedna u tri navrata. Prema  izjavama očevidaca, ovog  puta na morskoj površini  plivale su čak i glave tuna.  Isti izvori navode da je jedna glava izvađena iz mora  i poslana na analizu u Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije. Unatoč jugu i uzburkanom moru u  petak poslijepodne, u subotu ujutro ponovno se pojavila velika masna mrlja s  ostacima ribljeg ulja i ribljih  prerađevina. Za sve očevice  krivac zagađenju je nedvosmisleno zadarska industrija za  preradu ribe Adria, a ne neki  brod u prolazu, kako je glasio  jedan od famoznih nalaza inspektora.
Peckanje kože
Paradoksalno, ali istinito,  Adria ima vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih  voda u more. Ohrabrena potpunim ignoriranjem ovog problema od strane državnih  službi, Adria je u more počela  izbacivati i krupni animalni  otpad te učestalo zagađivati  plaže na kojima se kupa nekoliko tisuća Zadrana. Isti  očevici kažu da je kupače u  petak dočekalo i peckanje  kože koje je izazvalo izbacivanje otpadnih tvari u more.  Kako na ovo ponašanje reagiraju službe, najsvježiji primjer je Lučke kapetanije. Prije  dva tjedna, nakon mogih poziva građana, zadarska služba  112 proslijedila je poziv zadarskoj Lučkoj kapetaniji.  Djelatnici kapetanije, koji su  došli nekoliko sati nakon poziva, u trenutku kada je već  počeo puhati maestral, koji  dobro raspirio inače veliku i  kompaktnu masnu mrlju, navodno su rekli da to zagađenje  “…nije ništa značajno!” Zanimljivo je da subotnje zagađenje nije zabilježeno u  službi 112, koja po naputku  Ministarstva zaštite okoliša,  prostornog uređenja i graditeljstva, zaprima i dojave  ovakve vrste. Očito su i sami  građani shvatili da unatoč postojanju cijele vojske inspekcija i službi zaduženih za  očuvanje okoliša, niti jedna od  službi dosad nije spriječila  učestalo zagađivanje zadarskih plaža ribljim otpadom.
Vikend zagađenja
Posebno zanimljiv je bio posljednji izvještaj MZOPUG-a  o stanju kakvoće mora za kupanje. Prema tom izvještaju  svi uzorci mora na području  Zadra pokazali su da je more  izvrsne kakvoće. To se odnosi i  na područje bazena gdje je  uzorkovanje posljednji put  obavljeno u utorak, 23. lipnja  u 8.45 sati. Ovo izvješće tim  više čudi što je nadležnima u  ovlaštenoj ustanovi, Zavodu  za javno zdravstvo u Zadru,  dozvoljeno samo malo baciti  pogled s prozora da bi vidjeli  kakvo je more na Kolovarima.
– Kako je moj ured okrenut  prema moru, vrlo često vidim  površinska onečišćenja i bez  neke ustaljene procedure odmah reagiramo i uzorkujemo  tu pojavu. Tako smo postupili  u petak kada je primjećeno  ovo posljednje onečišćenje te  smo nalaz proslijedili inspektorici zaštite okoliša.  Međutim, prije nekoliko dana  smo na moru primjetili pjenastu masu na površini dugu  200, a široku desetak metara.  Za 15 minuta, koliko nam je  trebalo da izađemo i uzorkujemo, ta se nečistoća već,  uslijed utjecaja vjetra i valova  rasplinula, rekao je ravnatelj  Zavoda za javno zdravtsvo dr.  Zoran Škrgatić.
Škrgatić stoji i dalje na  nalazima Zavoda, koji pokazuju da je more na svim  točkama uzorkovanja na  području Zadra izuzetne  kakvoće za kupanje. Zanimljivo je da će sutra, na  more u brodu Zavoda za  javno zdravstvo u zajedničku akciju krenuti  Zavod  za javno zdravstvo i Sanitarna inspekcija. Pitanje  je zašto ne pričekaju do  petka ili subote ujutro, kada se zagađenja redovito  pojavljuju.