Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Japanski niz (sadašnjih i bivših) hrvatskih reprezentativaca = sastav koji pobjeđuje

Autor: Viktor Bogut

04.07.2010. 22:00
Japanski niz (sadašnjih i bivših) hrvatskih reprezentativaca =  sastav koji pobjeđuje


Znam da je Dr. Časl potpisao Tan Ruiwua. Ostao im je Zheng, a navodno je došao i Ronald Redžep. No, jesu li i koliko su jači od nas pokazat će dvoboji – kaže Davor Karlović
Ponovno će se i iduće sezone igrati zanimljiv stolni tenis u Zadru. Stolnoteniski klub Donat iduće sezone u Prvoj ligi nastupat će u postavi Yo Kan – Tomislav Zubčić – Tomislav Kolarek – Jakov Krivić – Davor Karlović. Jako zanimljivo društvo uspjeli su skupiti čelni ljudi Donata, a sastav momčadi i ključne uloge potpuno će se promijeniti.
– Morat ću se i ja nametati – u šali je rekao veteran Davor Karlović, svjestan činjenice da će on ipak imati drugu ulogu od onih koje je imao posljednjih 15-ak godina.
– Sigurno da su Krivić, Kolarek i Zubčić u prednosti. No, to je u redu. Sad nas ima četvero i drago mi je da ću moći pomoći, pogotovo ako se netko ozlijedi. Trenirat ću i dalje, tako da će i treninzi na kraju krajeva najbolje definirati momčad. Što se tiče Japanca, to je odličan igrač, koji će nešto manje igrati u regularnom dijelu prvenstva. Uglavnom ovo je najjača momčad Donata u povijesti. Nema dileme što se tiče toga – kaže Davor, najavivši borbu za titulu prvaka.
– Znam da je za Dr. Časl potpisao Tan Ruiwua. Ostao im je Zheng, a navodno je došao i Ronald Redžep. No, jesu li i koliko su jači od nas, pokazat će dvoboji. Bit će tu svega. U svakom slučaju, odlična je stvar za nas da imamo ovako jaku momčad.
Kada bi se analizirala momčad, sigurno da bi se u konačnici, barem u doigravanju, sve trebalo vrtiti oko Yo Kana. Radi se o igraču koji je protekle sezone igrao najjaču svjetsku ligu, kinesku Superligu. I igrao je dobro. Godinu unatrag bio je 30. igrač svjetske rang ljestvice, a prošlu sezonu nije nastupao na međunarodnim turnirima.
– Kan ima 32 godine, a Japanci su odlučili pomladiti momčad. Tako da ne igra više na međunarodnoj sceni. No, prema informacijama itekako je kvalitetan igrač – kazao je trener Denis Karlović.
Na mjestu drugog igrača trebao bi igrati Tomislav Kolarek, koji je prošle sezone nosio Donat. Odlična stvar je ta što je produžio ugovor. U prvom sastavu trebao bi biti i Tomislav Zubčić, igrač podrijetlom iz ovih prostora, a “dojučerašnji” član Zagreba. Podsjetimo, sezonu prije Donat je Zagrebu “oteo” Kolareka, a sada i Zubčića. Ta dva igrača su i jak zalog za budućnost.
– Od Zubčića očekujem da eksplodira, jer je ogromni potencijal. I dalje je mlad igrač, a član je i šireg spiska hrvatske reprezentacije.
Kad neće biti Kana, a neće ga biti u većem dijelu sezone, igrat će u prvom sastavu i Osječanin Jakov Krivić.
– Radi se o odličnom momku i igraču. Pravi je profesionalac i bit će nam odličan za mjesto trećeg igrača.
I tu je u konačnici i Davor Karlović, koji ima i dalje što reći, a prvi put će Donat imati i jaku klupu, tko god na njoj bio.
– Bit ćemo zaista jaki, vjerojatno i nikad jači. Sastavili smo odličnu momčad i sada se treba dobro pripremiti na svim segmentima.
Bili ste pred potpisivanjem kineskog reprezentativca?
– To je istina i sada mogu reći zaista šteta što on nije došao. Taj igrač je treći igrač Kine i već je pristao potpisati, no trener reprezentacije, a on ima na to pravo, ga nije želio pustiti. On nam je bio prva opcije. Ipak, uspjeli smo dobiti, također, jakog igrača u Kanu.
Koliko truda je bilo uloženo u sastavljanje ovog sastava?
– Jako puno. Posljednjih nekoliko tjedana non-stop sam bio na telefonu, 15-ak puta sam putovao u Zagreb i u konačnici se to isplatilo.
Što ćete napraviti da dodatno potaknete pažnju javnosti za stolnim tenisom. Ne tako davno vaša dvorana je bila puna gledatelja. Nekada i premala.
– To je problem i sigurno da se moramo pozabaviti marketingom. I hoćemo. Sigurno da je veliki dio krivice i na nama samima. Sada imamo priliku to popraviti.
Yo Kan neće poput Tiany Jianga prošle godine igrati samo u doigravanju?
– Ne. HSTS je donio pravilo da svaki stranac mora biti u sastavu barem jednom u prvom i jednom u drugom dijelu regularnog dijela sezone. Tako da će morati igrati i prije doigravanja.
Jeste li dovođenjem Yo Kana išli izvan granica budžeta?
– Jesmo. Ne puno, ali jesmo. Sada nam predstoji borba za sponzore, a nadam se da će nam Zadrani pomoći u ovom projektu.
Spominjali ste i dodatni razvoj škole stolnog tenisa?
– Na tome sada radimo. Sigurno je da ćemo se ubaciti u tri osnovne škole i na taj način stvarati tzv. filijale. Ideja je da u konačnici oni najbolji završe u samom klubu.
Pomaže i Vlado Štencl, jedan od najboljih svjetskih stolnoteniskih trenera?
– To je jako dobra stvar za nas. On ima vikendicu na Pagu, tako da je često tu. Odradit će sada dio treninga s našim mladim igračima.
 


Prognoza: Šanse postoje, ali ipak drugi


Iako je Donat napravio odlične poteze u prijelaznom roku i za relativno malo novca doveo odlične igrače, ponovno nisu prvi favoriti domaćeg prvenstva i ponovno će tu ulogu uzeti zagrebački klub, drugu godinu zaredom, Dr. Časl. Za razliku od zadarske momčadi, “medicinari” imaju pod svojom paskom momčad cijele sezone. Zheng, Ruiwu i Redžep trenirat će zajedno, igrat će sve utakmice, dok će se zadarski Japanac tek ponekad pojaviti u Zadru, a prave predstave od njega se očekuju tek u doigravanju. A to je uvijek rizik, jer jedno je kad imaš momčad na okupu, a drugo je kad čekaš da ti nositelj igre dođe iz Japana. No, ni Krivić, Kolarek i Zubčić neće živjeti u Zadru. Ne cijelo vrijeme. Prema riječima Denisa Karlovića, oni će se često priključivati treninzima Donata, ali opet to nije to. U stolnom tenisu to nije čudo, već je to nužnost, budući da Donat nema financijskih mogućnosti dovesti u Zadar vrhunske igrače koji će usput i živjeti u Zadru. Dok se ne poslože neke stvari oko kluba i dok ponovno korijen momčadi ne bude isključivo zadarski, morat će biti ovako. A to nije idealno. I baš zbog toga Donat nije prvi favorit. Sve ostalo je u redu. Kolarek je ostao, a taj igrač je dokazana kvaliteta. Na kraju krajeva i nalazi se u samom užem krugu hrvatske reprezentacije. Uz Zorana Primorca, Andreja Gaćinu i Roka Tošića. Zubčić nije daleko od toga i idealna je investicija. Jer radi se o kvalitetnom igraču, koji i dalje može strahovito napredovati. A Denis Karlović bi mogao znati način na koji će proizvesti dodatan napredak. Za njih dvoje nema problema što se tiče treninga, jer kada neće biti u Zadru, trenirat će s hrvatskom reprezentacijom u Zagrebu. A to su ipak odlični treninzi. Jakov Krivić je Osječanin. Nekada jedan od najboljih mladih igrača Hrvatske. Svojedobno i na širem popisu reprezentacije. Danas malo slabiji od Kolareka i Zubčića, ali ipak mnogo bolji od Josipovića i igrač koji je pravi profesionalac. Pogodak u svakom slučaju. Konačni rezultat šarolike momčadi tek će se vidjeti, ali moglo biti biti dobro. A u konačnici i dalje je tu iskusni Davor Karlović.