Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Alavanji dvije godine i osam mjeseci, Njegovanu deset mjeseci zatvora

04.07.2011. 22:00
Alavanji dvije godine i osam mjeseci,  Njegovanu deset mjeseci zatvora


Mladići su se tijekom postupka branili sa slobode, a nisu se pojavili ni na izricanju ove nepravomoćne presude, koju je jučer izreklo Sudsko vijeće kojim je predsjedao Marijan Bitanga


Na dvije godine i  osam mjeseci zatvora osuđen  je Jurica Alavanja zbog pokušaja ubojstva, dok je njegov  prijatelj Siniša Njegovan  osuđen na zatvorsku kaznu od  deset mjeseci zbog pokušaja  teškog ozljeđivanja Tonćija  Petkovića.
Tako je glasila presuda koju  je jučer na Županijskom sudu  u Zadru izreklo Sudsko vijeće  kojim je predsjedao Marijan  Bitanga.
Dvojica osuđenih mladića  koji su se tijekom sudskog postupka branila sa slobode nisu  se pojavila na izricanju presude, koju je kratko obrazložio sudac Bitanga naglasivši kako je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno  da su Alavanja i Njegovan  počinili kaznena djela koja su  im se optužnicom zadarskog  tužiteljstva i stavljala na teret.
– Jurica Alavanja je rekao  kako je više puta zamahnuo  nožem prema Petkoviću i to  prema njegovom trbuhu, odnosno prsištu. U njegovom  smo slučaju kao olakotne  okolnosti cijenili njegovu dosadašnju neosuđivanost, smanjenu ubrojivost jer je u trenutku počinjenja djela bio pod  utjecajem alkohola te njegov  danas, kritični stav prema incidentu iz čega proizlazi da  tako nešto više neće ponoviti.
Što se pak, Njegovana tiče  on je do sada osuđivan i to  upravo zbog nasilničkog ponašanja, a osim toga ostavio je  dojam kako nema posebno  kritičan stav prema ovom događaju. Rekao je kako je godinu dana  trenirao boks te da  poznaje anatomiju ljudskog tijela. Udario je Petkovića  šakom u nos, dakle, pokušao  ga je teško tjelesno ozlijediti –  rekao je u obrazloženju presude sudac Bitanga.
Podsjećamo, Jurica Alavanja i Siniša Njegovan fizički su  nasrnuli na Tonćija Petkovića  27. ožujka prošle godine ispred tadašnjeg Maya Puba.  Sve je počelo kada je Petković  s jednom djevojkom izišao iz  Puba te u prolazu, pokraj zidića uz stube na kojima je  sjedio Alavanja, pljunuo na tlo  ispred njih, na što mu je ovaj  dobacio: “Što pljuješ ovdje  seljačino?!”. Nakon što su se  njih dvojica porječkala u svađu  se umiješao Njegovan udarivši  Petkovića stisnutom šakom u  nos. Od siline udarca Petkoviću je slomljen nos nakon  čega se u obračun umiješao i  Alavanja, pa su ga obojica nastavili tući šakama po glavi i  tijelu.
Alavanja je potom izvukao  nož i ubo Petkovića u trbuh.  Ozljede su okvalificirane kao  teške i po život opasne, a zahvaljujući pravovremenoj liječničkoj pomoći i operativnom zahvatu kojem je podvrgnut, izbjegnute su teže posljedice.
U pretresu Alavanjina stana  policajci su potom pronašli  čak tri džepna nožića.
Do pravomoćnosti ove presude, mladići ostaju na slobodi.