Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Turisti će doći na ninske, privlačke i virske noći

04.07.2011. 22:00
Turisti će doći na ninske,  privlačke i virske noći


U nedjelju 10. srpnja na ljetnoj će se pozornici po treći put zaredom sa svojim najnovijim uracima predstaviti najpoznatija hrvatska etnodizajnerica Mina Petri. Riječ je o trećem dijelu “Materine priče” pod nazivom “Crven, bijeli plavi”


Nakon opsežnih priprema te  prihvaćanja plan i programa  svih događanja, ovih dana  počinje ovogodišnje Ninsko  kulturno-zabavno ljeto.
Ninjani i žitelji njegovih  pet prigradskih mjesta, kao i  ovdašnji mnogobrojni domaći i strani gosti moći će  uživati u nizu manifestacija.
Prvi “Pitur”
Prvi koji će u organizaciji i  pod pokroviteljstvom Grada  Nina nastupiti na daskama  ljetne pozornice pored srednjovjekovne crkvice sv. Križa u  četvrtak 7. srpnja bit će glumci  Gradskog kazališta mladih iz  Splita. Oni će izvesti komediju  pod nazivom “Pitur”.
U nedjelju 10. srpnja na  ljetnoj će se pozornici po treći  put zaredom sa svojim najnovijim uracima predstaviti  najpoznatija hrvatska etnodizajnerica Mina Petri. Riječ je  o trećem dijelu “Materine  priče” pod nazivom “Crven,  bijeli plavi”.
U nedjelju 17. srpnja u Ninu će se upriličiti prva ovoljetna turistička fešta “Šokolijada 2011” s rekordnim brojem sudionika. U subotu 23.  srpnja Nin će prvi put pohoditi ansambl “Linđo”. U ponedjeljak 25. srpnja ljubitelji  kazališta, posebno komedije,  doći će na svoje. Naime, na  ljetnoj će pozornici gostovati  zagrebački teatar “Rugantino” s predstavom pod nazivom “Prva žena, druga žena”.  Zadnjeg dana srpnja nastupit  će muška klapa “Sveti Juraj”.
Početkom kolovoza u predvorju Barokne kuće održat će  se koncert klasične glazbe uz  nastup violinistice Dore Sipine. Subota 6. kolovoza rezervirana je za gostovanje zagrebačkog kazališta “Planet  art” koji će u glavnim ulogama  Amara Bukvića i Nataše Janjić uprizoriti predstavu pod  nazivom “Prekidi”.
Klapsko pjevanje predviđeno  je 14. kolovoza kada će nastupiti klapa Cambi. Šibenski  glumac Mate Gulin predstavit  će se 18. kolovoza komedijom  “Bez dlake na jeziku”.
Na blagdan zaštitnika grada  Nina Sv. Anselma i sv. Marcele  25. kolovoza bit će koncert  klape “Sinj”. Do sredine rujna  tu su još obilježavanje slavne  Branimirove godine, koncerti  klasične glazbe, turističke  feštice, večeri dalmatinske  pjesme, likovne izložbe…
Predstave i klape
U sklopu Privlačkog kulturnog ljeta 2011. također će biti  niz zabavnih, kulturnih i sportskih događanja.
Ljetna će događanja početi  16. srpnja u 21 sat na Kolištu u  centru mjesta kazališnom  predstavom pod nazivom  “Tko radi štrajka od gladi” s  nastupom Damira Mihanovića-Čubija. S početkom u 21  sat 22. srpnja bit će “Ribarska  noć” i to na potezu od Kolišta  pa sve do kraja centralnog  obalnog gata. Tom će se prilikom domaćinima i turistima  uz nastup dalmatinske klape  Kampanel nuditi privlačke  morske delicije. Degustacija  domaćih vina je 24. srpnja. U  TN Sabunike 26. srpnja s  početkom u 21 sat upriličit će  se Dalmatinska večer.
Na trgu Kolište 30. srpnja s  početkom u 21.30 sati krenut  će po šesti put susret klapa  pod nazivom “Pisma na Kolištu”.
“Privlačka noć” je 4. kolovoza. “Smotra KUD-ova” je 6.  kolovoza, a 11. kolovoza na  rasporedu je Festival mladih  pjevača amatera Hrvatske.
Od 20. srpnja do 5. kolovoza  održava se malonogometni  turnir za djecu i odrasle.
“Virsko ljeto 2011”  uključuje glazbene, kulturne i  sportske manifestacije. Ljetna  događanja uglavnom će se biti  na  terasi ugostiteljsko-zabavnog centra “Kotarina”. Virane  i njihove goste 9. srpnja zabavljat će Forum, a 23. srpnja  u okviru klapskog pjevanja  koncert će održati šibenska  klapa Bonaca. Sve zanimljivije  “Jadranske igre” na rasporedu  su 24. srpnja.
U organizaciji dviju virskih  klapa u dvorištu župne crkve  sv. Jurja održat će se tradicionalna smotra klapskog pjevanja. Klapa Lanterna nastupit  će 6. kolovoza, a dan kasnije  treći Dječji festival amatera  “Dalmaciji s ljubavlju”. Virska  noć je 13. kolovoza. Gost  večeri bit će Jole. Kolovoška  događanja okončat će se proslavom Dana Općine Vir i  blagdana Sv. Ivana Glavosijeka  u ponedjeljak 29. kolovoza.  Gošća večeri je Jelena Rozga.