Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Idu investicijske prijave

Autor: Andrina Luić

04.07.2013. 22:00
Idu investicijske prijave

Foto: Vedran SITNICA



Iz Zadarske županije u Ministarstvo gospodarstva stigla je tek jedna prijava, i to projekt tvrtke LTH metalni lijev iz Benkovca koja radi modernizaciju svog pogona, kazao je Pokaz


Novi Zakon o poticanju investicija i unaprjeđenju investicijskog okruženja konkretniji je i nudi poticaj puno široj bazi od prethodnog koji je bio na snazi od 2006. do 2012. godine, kazao je Tomislav Pokaz, voditelj Službe za investicije u Ministarstvu gospodarstva, predstavljajući jučer u HGK Županijskoj komori Zadar novi zakon koji već pokazuje rezultate te je značajno porastao broj zainteresiranih poduzetnika  koji su prijavili investicijske projekte nadležnim ministarstvima. Naglasio je kako je Hrvatska sada mnogo konkurentnija u odnosu na ostale zemlje iz regije, a naši poticaji su puno izdašniji, konkretniji i dostupniji  širem krugu poduzetnika.
Od novosti u zakonu Pokaz je izdvojio uključivanje mikropoduzetnika  u poticajnu shemu, ali i turističke projekte koji dosad nisu imali pravo na  poticaje. Riječ je o projektima koji će u realizaciji imati četiri plus zvjezdice, poput golf-terena ili lječilišnog turizma, i koji donose višu dodanu  vrijednost. U Ministarstvu gospodarstva dosad su zaprimljena 32 projekta, a ukupno je u Ministarstvu poduzetništva i obrta, koje je nadležno  za mikro, mala i srednja poduzeća, i u Ministarstvu gospodarstva zaprimljeno 150 projekata. Napomenuo je da je u šest godina prethodnoga  zakona zaprimljeno 220 projekata, a do kraja ove godine Pokaz očekuje  da će ukupno stići 300 prijava.
– Iz Zadarske županije u Ministarstvo gospodarstva stigla je tek jedna  prijava, i to projekt tvrtke LTH metalni lijev iz Benkovca koja radi modernizaciju svog pogona. Vrijednost svih projekata je oko 2,5 milijarde kuna,  čime bi se moglo otvoriti oko 1.700 radnih mjesta, a najviše projekta stiglo je iz Zagreba, Vukovarsko-srijemske i Slavonsko-brodske županije,  dodao je Pokaz.
Osim novog zakona, u zadarskoj je komori jučer predstavljen i rad nedavno osnovanog Centra za investicije pri HGK.