Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Lokalne akcijske grupe na biogradskoj rivi

Autor: Velimir Brkić

04.07.2013. 22:00
Lokalne akcijske grupe na biogradskoj rivi

Foto: Velimir BRKIĆ



Prilika je ovo svim jedinicama lokalne samouprave, turističkim zajednicama, malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i vlasnicima OPG-a da izlože svoje proizvode i usluge izravno pred 20.000 građana i turista


Biograd na Moru domaćin je prvog međunarodnog susreta LAG-ova u Hrvatskoj pod nazivom LAG ljetni festival 2013. (LAG Summers festival 2013.), koji će se održati od 5. do 7. srpnja, duž biogradske rive. Festival počinje sutra navečer u 21 sat i traje do nedjelje.
Dvjesto izlagača
– Festival će svečano otvoriti pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Zadarska županija, Biograd na Moru i gradska Turistička zajednica, obznanio je Ivan Čupić, predsjednik LAG Laure, na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici.
Cilj festivala je “spojiti zeleno i plavo”. Prigoda će se dati svim jedinicama lokalne samouprave, turističkim zajednicama, malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima da izlože svoje proizvode i usluge izravno pred 20 tisuća građana i turista, u gradu koji je poznat kao turističko središte u srcu Jadrana.
– Na festivalu će osim LAG-ova iz Hrvatske sudjelovati i LAG-ovi iz inozemstva. Festival će okupiti više od 200 izlagača iz 40 LAG-ova koji dolaze iz osam zemalja (Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Poljska, Češka, Rumunjska, Litva i Hrvatska), a sve kroz bogat trodnevni program, objašnjavao je Čupić koji vodi jedan od najboljih LAG-ova u Hrvatskoj.
U Hrvatskoj su trenutačno registrirane 52 lokalne akcijske grupe – LAG-ovi, a važno je napomenuti da je LAG Laura, koja pokriva područje Biograda, Benkovca i 11 okolnih općina, osnovana još 2009. kao pilot-projekt u Hrvatskoj. Trenutačno ima 34 člana.
– Čast mi je što je upravo LAG Laura istaknut kao primjer dobre prakse i to od strane Europske komisije. Iza ovog uspjeha stoji veliki trud i rad cijelog tima, a ovo je samo potvrda da smo na pravom putu, kazao je voditelj LAG Laure.
Na otvaranju festivala osim pomoćnice ministra Davorke Hajdujković nazočit će i Andeja Čakija, voditeljica Službe za promidžbu i lokalne inicijative, Ivan Ciprijan i Vlatka Pavlinić iz Ministarstva poljoprivrede i Louisa Vinton, koordinatorica u UN-u i stalna predstavnica UNDP-a.
Hrvatska večer i EU večer
– Došli smo na ideju da organiziramo festival gdje će se svi subjekti okupiti na jednom mjestu te razmijeniti znanja, iskustva i primjere dobre prakse, ali gdje će ujedno dobiti i prigodu predstaviti se široj javnosti te prezentirati posebnosti svojih lokaliteta, svoje običaje i tradiciju, suvenire i lokalne proizvode, objašnjavali su Alda Sovitti Borčilo i Igor Šarić iz LAG Laura.
Osim izložbenog dijela programa i zajedničkog sastanka za voditelje LAG-ova, gdje će se pobliže upoznati i stvoriti kontakte za buduću suradnji, za sve okupljene pripremili su bogat zabavni program koji će se odvijati na dvije pozornice na rivi, ispred Gradske uprave.
– Petak je rezerviran za hrvatsku večer kada će nastupiti klapa Godimenti, iz Vodica koji su suradnji s američkim košarkašem Ronaldom Rossom snimili hit pjesmu Nazovi me svojim te grupa Free Way. U subotu će EU večer otvoriti svojim dinamičnim nastupom veseli Muggia orkestar, iz Italije i grupa Larma, iz Slovenije, pozvali su LAG-ovci Ivan, Alda i Ante.