Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Slavica: Nisam kriv!

Autor: Minja Gugić

04.07.2013. 22:00
Slavica: Nisam kriv!

Foto: PIXSELL



– Odmah sam pokrenuo proceduru za traganje i spašavanje. Za pet minuta je izdana zapovijed da se na Kornat upute tri helikoptera sa zadaćom spašavanja vatrogasaca. Želio sam i ja ići na otok, ali su mi rekli piloti da me mogu odvesti, ali ne mogu vratiti – svjedočio je Slavica


Izražavam još jednom duboku sućut zbog pogibije vatrogasaca. To su bili moji kolege, poznanici,a neki od njih i prijatelji. Ali, ja niti u jednom trenutku nisam ni na koji način doprinijeo njihovom stradavanju iako sam zbog toga ovdje optužen – počeo je danas iznošenje trosatne obrane 47- godišnji Dražen Slavica jedini optuženik u maratonskom sudskom procesu koji se od prosinca 2010. godine vodi na zadarskom Županijskom sudu zbog kornatske tragedije, a u kojoj je 30.kolovoza 2007. godine živote izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.
Polako i spremno služeći se pripremljenim bilješkama iscrpno je prepričavao sve što se tog kobnog dana događalo na otoku Kornatu od trenutka kada je preuzeo smjenu u ranim jutarnjim satima pa do duboko u noć sljedećeg dana, no na kraju je odbio odgovarati na pitanja tužitelja Zvonka Ivića na što je imao zakonsko pravo, već je samo odgovorio na par kratkih pitanja svog odvjetnika Čede Prodanovića i Sudskog vijeća Borisa Babića.
Najprije je strpljivo objasnio ustrojstvo cijelog vatrogasnog sustava kao i tko je kome nedređen i odgovoran dodajući kako nije poznavao sve vatrogasce osobno, pogotovo, kako je pojasnio, kolege iz dobrovoljnih vatrogasnih društava.
– Dojava o požaru na Kornatu tog me dana dočekala u Skradinu. Iz Divulja su me izvijestili da je u Hrvatskoj samo jedan ispravan kanader, što me iznenadilo. Sačekao sam vatrogasce zajedno sa svojim zamjenikom u vojarni gdje je bilo zborno mjesto jer je u blizini heliodrom. U jednom trenutku pokojni Ivica Crvelin me pitao trebaju li on i njegov sin zajedno stradati u helikopteru, na što sam mu je odgovorio: “Ajme, Crvelin gdje ti ideš s takvim mislima?”. Njegov sin, nažalost stradali Ante Crvelin, poslije mi je prišao i ja sam mu rekao da njegov otac ne želi da on ide u akciju, a on mi je na to odgovorio kako stariji trebaju ići kući, a mladi trebaju odrađivati posao. Tada sam s vrećom za smeće vidio i Franu Lučića. Njega sam upitao kamo misli s tom vrećom, pa sam mu je pomogao raspremiti i vezati hlače ispod struka. Nije istina da mi je Frane Lučić rekao da je s njima maloljetni Marko Stančić i da on nije završio obuku. Zapovjednik smjene, pokojni Dino Klarić bio je voditelj akcije sa svim ovlastima, a zamjenik, također sa stručnim ispitom, bio je Joško Klarić. Oni su samostalno na terenu donosili odluke. Ja sam imao ulogu koordinatora – naglasio je Slavica.
Rekao je kako svi njegovi postupci bili po pravilima struke. Voditelji DVD-a znaju koga dovode na teren i s kim rade, a županijski vatrogasni zapovjednici ne razgovaraju sa svima. Vatrogasce koje je vidio u vojarni na putu prema heliodromu, imali su zaštitnu opremu. Bio je na vratima vojarne i na udaljenosti od oko 400 metara te je pojasnio kako iz te udaljenosti nije mogao vidjeti da su maloljetnici i ročnici išli na intervenciju i da nemaju tečaj o desantiranju te da su za to bili nadležni njihovi zapovjednici.
Suđenje se nastavlja 2. rujna, kada je za završne govore tužitelja Zvonka Ivića rezerviran cijeli radni dan.