Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lipu po lipu do tri milijuna kuna

04.07.2016. 22:00
Lipu po lipu do tri  milijuna kuna


– Pod pretpostavkom da svaki umirovljenik kupi dnevno osam artikala u dva navrata, na broj umirovljenika – kupaca godišnje, to iznosi preko milijun kuna, a ako tome pribrojimo i ostale građane kao kupce kojih je još najmanje dva puta više nego umirovljenika, iznos tzv. “jedne lipe” je zastrašujući i prelazi tri milijuna kuna, kazao je Vuković
U velikom dijelu trgovačkih kuća, maloprodajne cijene  istaknute su u kunama sa završetkom na famoznih 99 lipa i to za  gotovo svaki proizvod. Pod pretpostavkom da svaki umirovljenik  kupi dnevno osam artikala u dva navrata, na broj umirovljenika –  kupaca godišnje, to iznosi preko milijun kuna, a ako tome pribrojimo i ostale građane kao kupce kojih je još najmanje dva puta više,  nego umirovljenika, iznos tzv. “jedne lipe” je zastrašujući i prelazi  tri milijuna kuna, rekao je jučer na konferenciji za novinare Duško  Vuković predsjednik Gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika.
Konferencija za naovianre održana je u stranačkim prostorijama i  to pod “radnim naslovom” – Potkradaju nas, zar ne?! Vuković je  dalje nastavio kako sve protekle godine na ovu kriminalnu pojavu  država šuti te čak ni ne mari što na iznos koji se pojavljuje u blagajnama a kasnije i u prihodu trgovačkih kuća nije obračunat PDV.
– Prema postojećoj zakonskoj regulativi, strogo je određeno da  stanje u blagajnama mora odgovarati evidentiranom prometu.  Zbog svega ovoga, putem naših središnjih rukovodstava tražit ćemo  da se ovo pitanje postavi nadležnim državnim institucijama i da se  prekršitelji sankcioniraju. Predlažemo da se putem računa, kao što  se to radi i s PDV-om, taj višak, usmjerava na račune udruga koje se  bave socijalnim radom, a mi ćemo i dalje u zaštiti prava umirovljenika i ostalih građana od svih nezakonitih nasrtaja, javno i uporno  dizati svoj glas, poručio je Vuković.
Njegov stranački kolega i predsjednik Županijske organizacije  HSU-a Branislav Jelenić naglasio je kako umirovljenici neće, nemaju pravo i ne žele šutjeti jer – “nas varaju u zdrav mozak”.
– Moramo jasno dati do znanja da znamo što nam rade i da je  dosta. Ne želimo čekati da nam drugi riješe problem jer to se neće  dogoditi. Institucijama koje izdašno plaćamo prioriteti su neki drugi i zadiru u različite sfere parcijalnih interesa i strogu kontrolu utjecajnih društvenih slojeva, mišljenja je Branislav Jelenić.
Demokratsko društvo, smatra Jelenić, karakterizira i određuje i  bogatstvo korištenja raznovrsnih oblika demokratskog djelovanja  kojim se izražava i provodi i volja građana, osobito kada je riječ o  referendumu čije su odredbe obvezujuće.
– Od naših struktura stoga ćemo zatražiti i na državnoj razini da  se organiziraju posebne rasprave o problemima koji su duboko utkani u bit i strukturu našeg društva i život naših građana te da se  izjasne o našim prijedlozima njihova rješavanja, zaključio je Jelenić, a u ime Matice umrovljenika Zadarske županije podršku im je  dao i njihov predsjednik Milivoj Dujela koji je naglasio kako je  njihova dužnost i misija da se bore za bolji život, status i standard  svih umirovljenika.