Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mitch, spasi me!

Autor:

04.08.2009. 22:00
Mitch, spasi me!

Foto: Adam VIDAS



– Iako je većini ovakvih povika cilj samo privlačenje naše pažnje, niti jedan poziv u pomoć ne shvaćamo olako, kažu spasitelji, kojima su najčešće aktivnosti ipak posjekotine, opekline i djeca koja na plaži izgube svoje roditelje
U „špici” sezone, vremenu kada dobar dio ljudi ostavlja svakodnevne probleme i bezbrižno kreće prema moru u potrazi za odmorom, većina vjerojatno niti ne pomišlja kako se i godišnji odmor ponekad može pretvoriti u neugodno iskustvo. Na sreću gostiju turističkog naselja Zaton, između ostalog, o neiskusnim plivačima, neopreznim skakačima u more ili onima koji se prerevno posvete tamnjenju na suncu, od 2003. godine brine služba spašavanja na moru.
U vrijeme trajanja turističke sezone, spasioci TN Zaton svako jutro u 10 sati na svojim tornjevima podižu crveno-žutu i žutu zastavicu s oznakom Crvenog križa, time podsjećajući mnogobrojne kupače da je plaža na kojoj se i ove godine vijori Plava zastava sigurna za kupanje.
Spasilačka služba je uz čistoću plaže i brigu za okoliš, jedan od bitnih preduvjeta za dobivanje Plave zastave koja već sedmu godinu govori, barem u kamperskim krugovima, o jednoj o najpoželjnijih plaža na svijetu.
Četiri spasioca u TN Zaton raspoređeni su na dva tornja, bazenu i plaži, a o njihovom, i o radu zaštitara brine Slaven Gospić u ulozi voditelja zaštitarske i službe spašavanja.
– Zadovoljan sam radom naša četiri, odnosno šest spasioca, a ovisno o potrebama u spasilačku službu pozivamo još dvojicu. Svakodnevno su na plaži od 10 do 18 sati. Svi su predani svom poslu i dosad nismo imali nikakvih pritužbi – rekao je Slaven Gospić.
Hollywoodska tvornica zabave je najzaslužnija za popularizaciju ovog poziva, pa tako i spasioci u Zatonu rijetko prolaze nezapaženi.
– Mitch, Mitch, spasi me! Znaju se čuti i ovakvi pozivi neke od kupačica – govori nam 19-godišnji Matej Majcenović koji „ustoličen” na svom tornju privlači poglede ljepšeg spola.
– Iako je većini ovakvih povika cilj samo privlačenje naše pažnje, niti jedan poziv u pomoć ne shvaćamo olako. Nedavno smo imali ozbiljnu intervenciju spašavanja 15-godišnjaka iz BiH koji je prilikom skoka u more ozlijedio glavu i kralježnicu. No, u suradnji sa hitnom službom, na mladićevo i naše zadovoljstvo, sve je prošlo bez većih posljedica – dodao je Matej.
Četvorka iz Zatona, Matej Majcenović, Daniel Šango, Ivan Ivić i Boško Radonjić članovi su Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja koja djeluje pri hrvatskom Crvenom križu. Nakon što završe tečaj prema međunarodnom standardu i odobren u resornom ministarstvu, spasioci mogu raditi u Hrvatskoj ili bilo gdje u svijetu. A zapošljavaju ih koncesionari plaža.
– Uvjeti koje nam je ponudila tvrtka Turisthotel su odlični. Ne želim podcjenjivati ostale struke, ali ovo je za mene najbolji sezonski posao, koji, iako zahtjeva veliku odgovornost, ne bih mijenjao za nijedan drugi – zaključio je Matej Majcenović, kojemu je ovo druga sezona na najdražem mu radnom mjestu.
Poznata televizijska serija je osim ovog poziva, u općepoznati predmet pretvorila i plutaču koju koriste spasioci. Osim nje, za poslove spašavanja služe se radio stanicom, kolutom i daskom za spašavanje te priborom za prvu pomoć. U njihovom opisu posla bitno mjesto zauzima briga za okoliš. Često kontroliraju pješčano dno plaže u potrazi za ostacima stakla ili nekim drugim predmetom koji se ponekad nađu kao uspomena na noćni provod nekog neopreznog turista.
– Posjekotine, opekline i djeca koja na plaži izgube svoje roditelje su srećom naše najčešće aktivnosti. Ne bojimo se ni težih intervencija, jer smo na tečaju usvojili sva potrebna znanja i tehnike spašavanja – kaže nam Daniel Šango, koji u suradnji sa trojicom kolega i voditeljem Slavenom Gospićem svakodnevno pridonosi sigurnosti kupača.